Superette Bokrijk

Ine Nemeth

Hoe tover je lokale ingrediënten om in lekkere broodspecialiteiten? Je ziet én proeft het in broodatelier ‘De Superette Bokrijk’. Het is een ambachtelijke bakkerij waar brood gerezen met natuurlijke desem, kwaliteitsingrediënten en bakken in de houtoven centraal staan.

In de Superette Bokrijk is de hedendaagse uitwerking van BKRK Brood, een samenwerking met bakker Tine Bollen. Zij toont aan dat bakken op de authentieke wijze met verse, lokale, artisanale ingrediënten én in een houtoven ook vandaag nog hip is. Met de veelheid aan houtovens die Bokrijk heeft, probeert zij om het best mogelijke op hout gebakken brood te produceren.

Waar kan je dit zuurdesembrood kopen?

In Bokrijk kan je tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum terecht in De Superette Bokrijk. Hiervoor betaal je toegang tot het Openluchtmuseum. Wie minder dan 30 min. parkeert, hoeft geen parkingticket te betalen. Buiten Bokrijk vind je het brood van Bokrijk ook nog in de ‘Bakkersdochter’ in de Minderbroederstraat 28 te Hasselt. Daar kan je van woensdag t/m zondag al de soorten brood verkrijgen.

Broodabonnement

Klanten hebben de mogelijkheid om in te tekenen op een ‘broodabonnement’. Zo kan je een bepaald aantal broden per week bestellen en afhalen bij een handelaar in de buurt.

Aanbod

De Superette Bokrijk werkt met lokale, seizoensgebonden en biologische ingrediënten. Meel, desem, zout en water zijn allen van lokale herkomst. Het is een meeneembakkerij: je koopt er een afwisselend aanbod zoals gewoon desembrood, roggebrood en kramiek én een beperkt assortiment koeken.

Zuurdesembrood, of simpelweg desembrood, is brood waarvan het deeg gefermenteerd is door gisten en bacteriën, ook wel desem genaamd. De bacteriën produceren zuren, vandaar de typische smaak. Een ervaren bakker weet de zure smaak wel subtiel te houden, bijvoorbeeld door een jonge desemcultuur te gebruiken, zoals in ‘De Superette Bokrijk’ zal gebeuren.

Zelf aan de slag

In de atelierschuur Wortel in het museum kan je dagelijks een atelier broodjes bakken volgen. Hierbij wordt met ‘gewoon’ brooddeeg gewerkt. Voor dit atelier heb je twee jetons nodig die je in de museumshop kan kopen.

brood

graan handen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEER INFO