5x het geheugen van Genk

Myriam Tijskens

Op zoek naar een beetje geschiedenis over Genk? Het Emile Van Dorenmuseum en Heemkring Heidebloemke stellen hun rijk historisch beeldarchief open voor iedereen. Je vindt er tienduizenden digitale beelden van oude foto’s, postkaarten, documenten en kunstwerken. Met deze 5 beelden frissen we je geheugen alvast op!

 

1. Zicht op mijn Winterslag

Mathieu Vanderfeesten (1919-1998) schilderde in 1965 dit zicht op de koolmijn van Winterslag en de Vennestraat, kijkend vanop de zandontginning langs de Bochtlaan/Evence Coppéelaan. Vanderfeesten was medestichter van de Genkse Kunstkring Streven in 1952 en was zo een van de grondleggers van het kunstonderwijs in Genk. Het Emile Van Dorenmuseum bewaart drie werken van hem in de collectie.

g

Schilderij, olie op doek uit 1965 van Mathieu Vanderfeesten (1919-1998) uit de collectie Emile Van Dorenmuseum.

 

2. Bouw Ford-fabriek

Fotograaf Willy Minders bracht van 1962 tot februari 1966 de bouw van de nieuwe fabrieken in Genk-Zuid in beeld. Ze lieten een omvangrijk archief met objecten, foto’s, boeken en krantenknipsels achter. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed liet deze stukken inventariseren en droeg ze over aan de stad. Deze foto maakt deel uit van een omvangrijke collectie die het hele bouwproces van de Fordfabriek documenteert.

g

Foto uit 1963 van Willy Minders (1913-1977) uit de collectie Emile Van Dorenmuseum.

 

3. JEF TUF

In de jaren ’60 was zuster Marie Josephe berucht in heel Winterslag. De zuster met de opvallende kap op het hoofd behoorde tot de Congregatie van Sint-Vincentius a Paulo die het Sint-Elisabethziekenhuis in Winterslag leidde. Ze zette vooral spuiten en verzorgde kinderen na het trekken van de amandelen. Mensen zagen haar niet graag komen, maar ze werd alom gerespecteerd. Jarenlang reed ze rond met een Solex-bromfiets. Maar na enkele winterse valpartijen en pannes kreeg ze een Citroën 2PK. Haar bijnaam was "Jef Tuf".

g

Reproductie foto uit de collectie Heemkring Heidebloemke.

 

4 ANDRÉ DUMONTKLINIEK WATERSCHEI

Zicht op de eerste Kliniek André Dumont aan de Stalenstraat in Waterschei, zoals het omstreeks 1928 gebouwd werd. Vooraan was een park en de hoofdingang en links achter op de foto staat de kapel, het enige deel van het oorspronkelijke gebouw dat vandaag nog bewaard is.

g

Prentbriefkaart uit de collectie Heemkring Heidebloemke

 

5. DIERENKUIL ZOO ZWARTBERG

In 2005 dook kunstenaar Filip Van Dingenen onder in de geschiedenis van de voormalige zoo van Zwartberg. Hij fotografeerde de leegstaande kooien en het verval na de sluiting. De Limburgse Zoo werd uitgebaat van 1970 tot 1996. Op 6 juli 2019 opent hier LABIOMISTA, een openluchtexpositie met kunstwerken, installaties en dieren die een rode draad vormen in het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen.

g

Foto uit 2005 door Filip Van Dingenen (°1975) uit de collectie Emile Van Dorenmuseum.