26/11: Dag van de Wetenschap

Ine Nemeth

dvdwOp zondag 26 november is het De Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel.
De Cosmodrome in Kattevennen richt deze dag haar spots op álles wat met sterrenkunde en waarnemen te maken heeft. Aanleiding is de opening van de vernieuwde sterrenwacht, die na 35 jaar grondig gerenoveerd werd. 

Deze dag is de Cosmodrome geopend tussen 13u en 18u en gratis voor iedere bezoeker.

 

  1. Opening vernieuwde sterrenwacht

Op 26 november opent de vernieuwde sterrenwacht van Genk haar deuren voor het grote publiek. Je bent welkom om het nieuwe draaiplatform, uniek in de wereld, te testen en plaats te nemen op de gloednieuwe zittribune. Er zijn begeleide rondleidingen om 14 uur en 16 uur.

 

  1. Wegwijs tussen de sterren

Wil je weten wat er ’s nachts aan de hemel te zien is, welke sterrenbeelden zichtbaar zijn en waar de planeten zich bevinden? In de full dome zaal van de Cosmodrome vertelt de Astro-ranger je er alles over. Ontdek ook hoe je je met behulp van een sterrenkaart wegwijs kan maken aan de sterrenhemel  én op aarde.
Workshops om 13.30u, 15.30u, 17u – Cosmodrome

 

  1. STARlight – STARbright

Wist je dat sterren de enige hemellichamen zijn die licht uitstralen? Waarom is dit? En hoe doen ze dit? In STARlight – STARbright kan je proefondervindelijk een stukje van die lichtpuzzel ontrafelen via verschillende experimenten .

Gratis workshop, doorlopend van 13 uur tot 18uur

 

  1. Experimenteren in Expo #freeze

Hoe bewaar je je evenwicht? Hoe bouw je een huis dat een aardbeving kan doorstaan? Of hoe leid je licht door een doolhof? Kom experimenteren in Expo #freeze, een leuke doe-expo vol wetenschap en technologie!
Doorlopend van 13 uur tot 18 uur

 

  1. Telescoopdokter
    De telescoop is het instrument bij uitstek om de sterrenhemel mee af te speuren. Maar hoe werkt zo’n apparaat? En als je er zelf één wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten? De telescoopdokter van de Cosmodrome staat met het nodige advies klaar voor iedereen. 
    Doorlopend van 13 uur tot 18 uur