Thor is Happening

Ine Nemeth

Zaterdag 1 september

Thor is Happening

Thor Park is happening! Bezoek de gebouwen van Thor Park op 1 september!

Thor Park is een veelzijdige en hoogwaardige technologiesite die ruimte biedt aan nieuw ondernemerschap en technologietalent. In mei opende een tweede vestiging van EnergyVille en in september start de T2-campus. Om dit te vieren kan je op 1 september alle gebouwen op Thor Park bezoeken: IncubaThor, EnergyVille 1 en 2, T2-campus én Thor Central.

Technologie kan en moet je beleven. Ook dat kan op 1 september! De Techpeditie van imec, het Make Lab van Flanders Make en de Technologiebende staan paraat, naast de verschillende demo’s in de gebouwen. Thor Park is bovendien een plaats met oog voor het rijke verleden. Leg zeker zelf de link tussen de energie en technologie van vroeger en nu, met een bezoek aan het Mijndepot of expo Krachten in Thor Central. Combineer dit met een hapje bij Thor Central of met een prachtige wandeling langs de steenmannetjes richting de terril. 

Thor Central

UITGEBREID PROGRAMMA:

 • In EnergyVille bundelen onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun Europees toponderzoek naar duurzame energie. Meer dan 300 onderzoekers werken hier rond duurzame en slimme energiesystemen van de toekomst. Op 1 september zetten we uitzonderlijk onze deuren open voor alle geïnteresseerden. Ontdek bij een bezoek aan onze vele labo’s nieuwe efficiëntere batterijen, mooiere zonnepanelen, of slimme wasmachines. Voor wie het wat actiever mag, zijn er onze verschillende demo's. Leer bijvoorbeeld met behulp van een elektrische fiets hoe lastig het is om een lamp te doen branden. Of neem eens een kijkje onder de motorkap van een elektrische wagen.
   
 • Maak het mee! T2-campus ademt technologie en wordt uitgerust met state-of-the-art machines. Vanaf september 2018 worden hier 1.300 trainees per dag klaargestoomd voor een uitdagende TECHjob. Zowel leerlingen, werkzoekenden, werknemers als ondernemers. T2-campus is een unieke samenwerking tussen SYNTRA Limburg, VDAB, stad Genk en het Limburgse onderwijs.  Vlak voor de verhuis geeft de gloednieuwe T2-campus een preview van 24.000m² talent en technologie. Een must see!  Doe de TECHtour dwars door T2-campus, omdat we in volle verhuis zitten stellen we speciaal voor jullie een beperkt aantal plekken open op het gelijkvloers.  Voor de jongsten is er originele kinderanimatie met kartonnen dozen.
   
 • Een goed idee omvormen tot een succesverhaal, dàt is het doel van elke ondernemer. IncubaThor ondersteunt start-ups en scale-ups om dit te bereiken. IncubaThor  biedt een pakket aan op maat van de bedrijven: kantoorruimtes, gemeenschappelijke faciliteiten en diensten, en uiteraard een interessante community van bedrijven en experten.  Je kan de gelijkvloerse verdieping van IncubaThor bezoeken en kennis maken met de bedrijven die hier hun stek gevonden hebben.

Thor Central
 

 • Thor Central, weleer het boegbeeld van steenkool, bracht vanaf de jaren ’20 welvaart, stedelijke ontwikkeling en energie in de regio. De rechtervleugel van het gebouw werd intussen volledig gerenoveerd en opende in september 2017, precies 30 jaar na haar sluiting, opnieuw de deuren. Vandaag beschikt Thor Central over een uniek erfgoedkader met eigentijdse vergaderruimtes, multifunctionele zalen en een auditorium. De vroegere identiteit ademt nog steeds door de ruimtes. Thor Central staat zo goed als volledig open voor een bezoek.
 • Op Thor Central kan je terecht voor een hapje en een drankje en –uiteraard– TECHmusic.
 • Op diverse plekken geven stadsgidsen een woordje uitleg over Thor Central.
 • In het auditorium wordt hernieuwbare energie door knappe koppen van EnergyVille vertaald in taal die ook de kinderen begrijpen.
 • Jong en je wilt wat? In de kantoren en vergaderzalen op de bovenste verdieping staat de Technologiebende paraat met de leukste workshops en experimenten
 • In Thor Central vind je de expo Krachten³ . Drie iconen uit het Limburgse kunstenlandschap, Hugo Duchateau, Piet Stockmans en Ado Hamelryck, kennen de rijkdom van deze erfgoedsite en vertaalden ze tot installaties die je ook tijdens de opendeurdag kan bewonderen.
   
 • In de Techpeditie toont imec met ‘een dag in het leven van Jonas & Marie’, de impact en het belang van technologie op ons dagelijks leven, binnen de ruimere context van maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit, energie, gezondheid,…
   
 • Flanders Make toont welke elementen deel zullen uitmaken van Industrie 4.0. Je kan er kennis maken met ‘Virtual reality’, ‘Augmented reality’, ‘Artificial Intelligence’, ‘Collaborative robots’ en ‘Connected services’. Je krijgt een zicht op de rol van al deze elementen in de industrie van de toekomst.

mijndepot
 

 • Krijg je niet genoeg van ons mijnerfgoed? Breng dan zeker een bezoek aan het Mijndepot. De mijnwerkers van vzw Het Mijn-Verleden hebben het voormalig magazijn van de koolmijn van Waterschei omgetoverd tot een expo die een overzicht geeft van de geschiedenis en het werken in deze koolmijn. Hier voel je hoe er vroeger gezwoegd en gezweet werd om de steenkool, de energiebrenger van weleer, boven de grond te halen. Het Mijndepot dompelt je onderin onze rijke mijn-geschiedenis. Straffe verhalen inbegrepen!
   
 • Tijd om te herbronnen? Thor Park ligt te midden van prachtige natuur. Je kan je bezoek combineren met een mooie wandeling naar de picknickplekken of volg de steenmannetjesroute tot aan de terrils wat verder op.

Steenmannetjes

 • Op een drietal locaties om en rond de gebouwen op het Thor Park kan je de hele dag door genieten van sfeermuziek.  Thor Catering zorgt, verspreid over het terrein, voor comfort food & drinks vanuit de unieke food carts. Geniet van nachos met dip, patatas bravas & ailio, ijsjes voor de kids, Turkse pizza slices, etc ...