30 June 2020

Van Rocco tot IBE: Genk heeft wel degelijk een muzikale geschiedenis. Je komt het te weten in de Belpop-Route, de wandel- of fietstocht die je langs de Genkse muzikale hoogtepunten leidt. Fotograaf Boumie Belbachir deed de test.


“Muziek is superbelangrijk voor mij, en zeker ook het Genkse verhaal. De Belpoproute ligt langs de plekken waar muziekgeschiedenis is geschreven en waar ik ben opgegroeid. In Winterslag leerde ik rap en hiphop kennen. Het ging me niet zozeer om de straatcultuur, maar om de teksten en mensen achter die muziek: welk verhaal wilden ze vertellen? Vandaag kan je niet meer naast de Genkse scene kijken, met o.a. de Goeie Jongens. Ook in andere stijlen hebben we toppers als Ibe, die ik via mijn job als fotograaf leerde kennen.

Mijn muziekbad kreeg ik van mijn broer. Hij nam me vroeger mee naar de bib om platen en cd’s te lenen. Hij zag grote namen zoals U2 en Sting in de Limburghal. Een legendarisch muzikaal Genks moment voor mij is de groep 3600, een collectief van rappers, scratchers en muzikanten dat in 2006 op het dak van Shopping 3 speelde. Serieus onder de indruk!

Emotioneel heb ik iets met Genks grootste, Rocco Granata. Die heb ik via mijn vader leren kennen. Dat migratieverhaal zorgde voor een diepe verbondenheid. Voor mijn pa was Rocco ‘ene van ons’. Muziek verbindt, zeker in Genk.”

Kunstgalerij Breed in de Vennestraat was ooit de platenwinkel van Betty, waar Rocco Granata zijn wereldhit Marina verkocht. Ik vind het nog steeds een bijzondere plek.

Boumie Belbachir - Breed

Doe de BELPOP-Route!

Ontdek de rijke muzikale geschiedenis van Genk, te voet of met de fiets. Twee routes brengen je van de Texas Bar over de platenwinkel van Betty en legendarische cafés als de Manifesto tot de terreinen van AFF. Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) herwerkten hun boek ‘Van Rocco tot IBE’ tot een ontdekkingstocht in woord en beeld, met filmpjes die je onderweg terugvindt achter een QR-code.

www.belpopgenk.be
Wandelplan: gratis in C-mine bezoekersonthaal of in de Bibliotheek.