03 February 2021

Tinne en Kristien, beste vriendinnen en sportbuddies sinds jaar en dag, trekken er elke week op uit om de mooiste plekken van Genk al joggend te verkennen. Telkens weer ontdekken ze nieuwe stukken prachtige natuur. Inspannen én ontspannen perfect gecombineerd.


Sinds de lockdown vorig jaar spreken wij wekelijks minstens 1 keertje af voor een rondje hardlopen. Vaak is dat op zondagochtend, voor een kilometer of 10. Zo zijn we al snel een uur zoet. Gezien we allebei vlakbij het SportinGenk Park wonen - dus letterlijk in het sportparadijs van Genk - spreken we meestal daar af. De Finse piste is echt de max; met een paar heuvels en een perfecte ondergrond. Ideaal voor zowel ervaren als startende lopers.

Langs de Stiemerbeek

Geregeld trekken we er ook verder op uit. Vanuit het SportinGenk Park richting de prachtige Stiemervallei bijvoorbeeld. De natuur hier ziet er elk seizoen anders uit, maar steeds een plaatje. Je loopt vlak langs de Stiemerbeek, superrustgevend. Wist je trouwens dat deze heel de stad doorkruist? Stroomopwaarts; langs het centrum, C-mine en de Vennestraat, het SportinGenk Park tot aan Thor Park, het buurtpark Schansbroek en het brongebied de Hornszee. In de andere richting loopt 'ie door natuurgebied De Maten om verder uit te monden in de Demer.

Naar Thor

Elke week opnieuw zijn we verrast door de natuurpracht in Genk. Thor Park bijvoorbeeld heeft zoveel meer te bieden dan enkel het monumentale mijngebouw. De site ligt vlak aan het Nationaal Park Hoge Kempen, met de mooiste landschappen die je je kan voorstellen. Heide, dennebossen, beken, landduinen, ... Het lijkt hier wel Yellowstone! In de toekomst zal Thor Park een functie krijgen als toegangspoort tot het Nationaal Hoge Kempen, net als Kattevennen. Iets om naar uit te kijken!

In het Nationaal Park zijn we ooit hertjes tegengekomen. Memorabel!

Steil omhoog

Als we een we extra pittige training willen, lopen we de terril van Waterschei op. Een echte kuitenbijter, maar wie volhoudt, wordt - bij mooi weer - op de top beloond met een fenomenaal uitzicht. De terril is sinds 1999 beschermd, maar je mag 'm beslist beklimmen. We komen hier trouwens ook heel vaak met de kids; de steenmannetjesroute is een echte aanrader.

Voor elk wat wils

Of je nu liefst 'off road' loopt of liever op een verharde ondergrond, in elke hoek van Genk is wel een leuk looptraject te vinden. Duik bijvoorbeeld eens het bos van Kattevennen in. Niets zo leuk als daar over de houten paden te crossen en een Stokkenman te begroeten. Je kan Kattevennen perfect combineren met het Heempark en het Molenvijverpark, zo maak je je loopsessie wat langer en nóg interessanter. Wij zijn zelfs al eens hertjes tegenkomen onderweg. Memorabel!

Natuurgebied De Maten mag natuurlijk niet ontbreken op onze lijst. Hier komen we minsten 1 keer per maand naartoe. Wat een fantastische plek! De stilte die je hier ervaart, is uniek. Even uit de ratrace, het hoofdje leegmaken en intussen geniet van de prachtige fauna en flora, ...

TIPS

Ook in Sledderlo ligt een Finse piste

Kattevennen heeft een uitgestippelde omloop voor joggers

De Blauwe Ruit in Thor Park is een must-do. Start aan de parking van Thor Central

Check ook de outdoor fitness-faciliteiten in het SportinGenk Park