04 February 2021

Hiking is the answer! Onder dit motto gaat Maaike, fervente wandelaarster, door het leven. Je kan Maaike ook wel kennen van de blog ga-eens-wandelen.be of haar Instagram-account @ga_eens_wandelen. Wij gingen op de wandel met Maaike.


Ik wandel al zo’n drietal jaar. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Ik woon in Genk, op een boogscheut van Thor Park, en vind het geweldig dat Genk zo veel groen heeft, meer dan je zou verwachten.

Vanuit het centrum naar Melberg

De Melberg was voor mij tot kort vreemd genoeg onontdekt wandelgebied. Vanuit het centrum ben je er in een wip, dus ideaal om je hoofd snel leeg te maken.

Parkeren doe ik aan de gratis parking van de Hooiplaats. Van hieruit ben ik op zo’n 15 minuten aan De Melberg. Typerend aan de Melberg is de enorme zandberg. Wie de klim naar boven aandurft, wordt beloond door een mooi uitzicht over het centrum. Als je goed kijkt, kan je af en toe nog een jeneverbesboom spotten, wat tegenwoordig behoorlijk uitzonderlijk is.

Het ideale aan deze wandeling? Je bent dicht bij het centrum, waar je tal van openbare toiletten vindt. Vooraleer ik terugkeer naar de wagen, maak ik nog een stop in de Kattenbergstraat voor een plaspauze.

Schemmersberg, een verborgen parel in Genk

Schemmersberg

Schemmersberg is werkelijk een uniek plekje in Genk. Als je hier komt wandelen, parkeer je best aan de schutterij Sint-Antonius (Wetzandstraat 91, 3600 Genk). Hier kom je ook een bord tegen met de verschillende wandelroutes.

De Schemmersberg is een voormalige zandgroeve. Het is een kindvriendelijke plaats: je ziet er vaak kinderen spelen in het zand of zelfs zandkastelen bouwen. Bij warmer weer voelt het alsof je aan het strand bent!

Paula van B&B Het vliegend varken over de Schemmersberg:

Paula Quax - Vliegend Varken - Schemmersberg

“Mijn B&B is gelegen vlak aan de Schemmersberg. Wat ik zelf het mooist vind, is de mix tussen bos en heide. Maar het is ook een wandelgebied waar je je wandeling zo lang of zo kort maakt als je wil én je bent nooit ver weg van de bewoonde wereld. De Schemmersberg is echt een verborgen parel in Genk. Ik stuur mijn gasten altijd het bos in.

Vogels spotten in De Maten

De Maten is één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen en onderdeel van het vijvercomplex De Wijers. Je kan je hier dus ook aan flink wat waterpartijen verwachten en uiteraard ook aan veel watervogels. Ik parkeer mijn wagen aan de oude Slagmolen (Slagmolenweg 76, 3600 Genk) en start daar mijn wandeling.

Sinds kort neem ik vaak de verrekijker mee op pad.  Ik zag hier al heerlijke taferelen: een groep ganzen die samen opstegen, tientallen blauwe reigers die plechtig op de uitkijk stonden voor een lekker visje, een mama-everzwijn die smakelijk aan het grazen was terwijl haar jongen rond haar heen cirkelden. In De Maten kan je ook ijsvogels spotten, een uniek vogeltje die je vaak terugvindt in het riet.

In het voorjaar hoor je er ook wel honderden kikkers kwaken. Wandelen in De Maten is een waar concert!

Krokuscampagne - localscampagne - De Maten- Maaike - kleiner formaat

Thor Park, de Genkse Highlands

Als er één plek is die mij compleet tot rust kan brengen dan is het Thor Park wel. Het landschap, de terrils, de prachtige natuur en de uitzichten… Thor Park blijft mijn all-time favourite Genkse wandelplaats.

Ik fiets van thuis naar Thor Park en parkeer mijn fiets aan de overdekte fietsenstalling in Thor Central. Als je met de wagen komt, parkeer je makkelijk aan Thor Central of het KRC Genk stadion.

Er zijn verschillende wandelingen in Thor Park. De meesten vertrekken aan Thor Central.
De kortste wandeling is het Steenmannetjespad, een wandeling van om en bij 2 km die je naar de top van de terril leidt.

Wil je de mooiste foto’s maken? Ga heel vroeg in de ochtend of bij het ondergaan van de zon en pik de ‘golden hour’ mee. Het bijzondere aan Thor Park? Het voelt alsof je in de Schotse Highlands bent.

TIP! Beklim zeker de terrils. De uitzichten boven zijn adembenemend. Ze zeggen niet voor niets 'The best view comes after the hardest climb'!

Krokuscampagne - localscampagne - Thor Park - Maaike - kleiner formaat

Foto’s door Tony Van Galen, Stad Genk, @ga_eens_wandelen en @gaateensvoets