19 May 2021

Wandelen met kinderen? Niet vanzelfsprekend. Elke Heylen, mama van 4, weet dat. In Genk kan je spelend wandelen en dat maakt een heel verschil, vindt ze. Met plezier testte ze met haar gezin twee kindvriendelijke wandelroutes uit.


Een woensdagmiddag, koud maar zonnig. “Het ideale moment voor Mats (10), Seppe (7), Felien (6) en Niene (1,5) om wat energie kwijt te spelen”, lacht Elke.

Gezinsfoto 2 blog Kidsproof wandelen

Als eerste trokken we naar het Steenmannetjespad aan Thor Central. De wandeling is niet nieuw voor ons, maar deze keer legden we de route voor het eerst met de ErfgoedApp af. Het parcours is zo’n 2 km. Onderweg kom je steenmannetjes tegen die je de weg wijzen naar de top van de terril.

Onze oudste zoon had de app van tevoren op zijn gsm geïnstalleerd. Tijdens de wandeling heb je dus geen internet nodig. Bij elk steenmannetje krijg je een leuk verhaal en boeiende weetjes te horen. Steentje, een grappig figuurtje, vertelt je alles over het erfgoed, de natuur, de dieren en insecten in de omgeving. Je gaat vanzelf nog beter rondkijken en het indrukwekkende landschap in je opnemen.

Wandelen met een doel

De afwisseling tussen wandelen en zoeken naar het volgende steenmannetje houdt de kinderen fijn bezig. Het is ook heel leuk om samen met de kinderen stenen te stapelen en zelf steenmannetjes te maken. Wandelen saai? Deze route alvast niet!

De paden liggen er goed bij, maar na regen kan het wat drassig zijn. Een buggy met dikke banden is dan aan te raden. Onderweg heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. De kinderen kunnen vrij rondlopen en zich naar hartenlust uitleven, terwijl je ze toch steeds in de gaten kan houden.

Steenmannetjespad blog Kidsproof wandelen

Het laatste stijgend stukje naar de top van de terril is best pittig, maar goed te doen. Eenmaal boven werden we getrakteerd op prachtige vergezichten. We zagen onder andere de schachtbokken van de mijn van Waterschei en Winterslag liggen, het Nationaal Park Hoge Kempen en het stadion van KRC Genk. De kinderen waanden zich op het dak van de wereld.

Na de wandeling genoten we na op wat het mooiste terras van de streek moet zijn: Thor Terrezza. Je zit er zalig aan het water, midden in het groen en vlakbij die indrukwekkende mijngebouwen. Wat een plek!

Steenmannetjespad 3 blog Kidsproof wandelen

Wandelen en spelen in één

Een heel ander avontuur is de Stokkenmanroute in domein Kattevennen. Hier wandel je zo’n 4 km dwars door de bossen.

De wandeling start aan het Bezoekersonthaal en al heel snel kwamen we de eerste Stokkenmannen tegen. De jongsten waren meteen weg van deze wonderlijke wezens. Het zijn wegwijzers en speeltuigen in één. De Stokkenmannen ogen niet alleen indrukwekkend, ze zijn ook mooi ingewerkt in het landschap. Je kan erop klauteren, lopen, klimmen, springen, afglijden … of gewoon even op zitten, rondkijken en genieten van de omgeving.

Stokkemanroute blog kidsproof wandelen   Stokkemanroute 2 blog kidsproof wandelen

De route loopt over bos- en knuppelpaden. Er is groen zover je kijken kan. En het is er heel rustig. We kregen een instantvakantiegevoel!

Leuk aan deze wandeling is dat iedereen aan zijn trekken komt. Terwijl de jongste kinderen zich uitleven op de Stokkenmannen, vinden de oudere kinderen het cool dat zij de route op hun smartphone kunnen volgen. Ondertussen krijg je toffe weetjes en verhalen te horen over de Stokkenmannen en de omgeving.

We legden het traject volledig af, maar met kleine kinderen kan je de wandeling ook gemakkelijk in twee keer doen. We wuifden de laatste Stokkenman uit en kwamen terug aan het vertrekpunt van de wandeling uit. Naar huis of eerst een ijsje? We ploften neer op één van de leuke terrasjes in de buurt en maakten plannen om nog eens terug te komen.

Nog tijd en goesting over?

Probeer dan eens het Planetenpad in Kattevennen. Leuk en heel boeiend voor jonge wijsneuzen! Als je dat pad volgt, kom je uit aan het Molenvijverpark en het zonnewijzerpark. Van daaruit kan je te voet naar het Heempark waar je een fantastisch laarzenpad hebt. Heerlijk! Je wandelt hier van de ene brok natuur in de andere. En elke plek is anders. Een weekend is echt te kort om alles te ontdekken!