01 June 2021

Paardrijden in de vrije natuur is een verademing, vindt Gerd Houben. Hij kent het ruiterroutenetwerk in Kattevennen als zijn broekzak, maar regelmatig trekt hij er met zijn gezin ook verder op uit.


Ik heb altijd iets gehad met paarden, als kleine jongen al. Jarenlang reed ik wedstrijden. Nu houd ik het vooral bij trainen en tochtjes maken.

Ook mijn vrouw Kirsten en dochters Auréline en Hanne-Lore hebben de paardenmicrobe te pakken. Net dat is zo leuk aan paardensport: je kan het met heel het gezin doen.

Kattevennen is een plek waar ruiters en paarden al vele jaren thuis zijn. Het is de thuisbasis van Ruiterclub Genk en het hindernissenparcours is er vrij toegankelijk. Ideaal om je vaardigheden te testen of lekker door een waterbak te spetteren!

 Ruiterroutenetwerk-Water-1ste foto in het blogartikel         Gezin-bos- Hoofdafbeelding + 2de foto in het blogartikel

Fantastisch mooie ritten

Het ruiterroutenetwerk is meer dan 140 km lang en loopt dwars door de natuur. De paden in Genk sluiten aan op die van het mooie Nationaal Park Hoge Kempen. Ideaal voor wie graag lange tochten maakt en van afwisseling houdt. Je kan hier fantastisch mooie ritten doen, door bossen, paarskleurende heidevlaktes en uitgestrekte zandgebieden. Op de ruiterkaart, verkrijgbaar in het bezoekersonthaal, staan de routes en alle paardvriendelijke plekjes - van doorwaadplaatsen tot pleisterplaatsen - aangeduid.

De paden zijn geschikt voor prille en ervaren ruiters. Meestal houden wij een rustig tempo aan maar er zijn genoeg lange, rechte stukken waar je het tempo kan opdrijven en voluit kan galopperen. Vooral de routes richting Lanaken, Zutendaal, Maasmechelen en Opgrimbie zijn vanuit Genk een aanrader.

Zalig is het om zo na een drukke werkweek tot rust te komen en de batterijen weer op te laden.

Kinderen ruiterroutenetwerk- 3de foto in het blogartikel     gezin-bos- ruiterroutenetwerk - 4de foto in het blogartikel
Dauwtrippen

Het ideale ritje is voor mij een ochtendrit bij zonsopgang. In de zomer vertrek ik graag voor dag en dauw. De natuur in en rond Kattevennen zien ontwaken, is fantastisch. Al meer dan eens heb ik er reetjes gespot.   

Met het gezin trekken we er wekelijks op uit. Na een paar uur in het zadel brengen we de paarden terug naar de trailer en doen we nog een terrasje aan de manege. Heb ik al gezegd dat je op Kattevennen ook een ruime parking hebt, vlakbij het ruiterpad?

Lachend kind-ruiterroutenetwerk