01 June 2021

Genk. Zijn multiculturele sfeer. Zijn vriendelijke inwoners. Zijn gezelligheid … Nergens proef je de gulheid van Genk beter dan op de markt, vindt Melanie (29), fiere Genkse en mama van Casper (3).


Een bezoekje aan de zaterdagmarkt in de Vennestraat is voor ons een tweewekelijks ritueel. Ik heb graag bloemen in huis en verser dan hier op de markt vind je ze niet. Casper mag de bloemetjes kiezen. Heerlijk om zo het weekend onder ons tweetjes te starten.

Melanie

 

 

 

 

 

 

 

 

De Vennestraat-markt is geen ‘standaard’ markt. Ik krijg hier altijd een vakantiegevoel.

Dat komt natuurlijk door de vele culturen die je in Genk vindt en dat weerspiegelt zich in het zuiderse aanbod op de markt. Als het zonnetje van de partij is en de heerlijke geuren van de kraampjes op me afkomen, dan waan ik me even in het buitenland. Die relaxte sfeer, daar zorgen ook de mensen voor. Iedereen is enorm behulpzaam en vriendelijk. Misschien ook omdat het een zaterdagochtend is?

Bloemen-markt                            Kind die kijkt naar bloemen op de markt

Natuurlijk heeft de donderdagmarkt in het stadscentrum ook zijn troeven. Hier durf ik al eens te passeren tussen het werk door. Een tussenstop bij de groenteboer en een heerlijke kip van ’t spit, mogen dan niet ontbreken. Dat bespaart ons alvast tijd voor het avondeten. Heerlijke patatjes erbij met appelmoes en Casper is in de wolken. We laten ons ook al eens verleiden door een lekker pateeke, een Berlijnse bol of smeuïge soes van de bakkerskraam. Hmm, het water komt weer in mijn mond.

Quality-family-time

Als het weer het toelaat, nemen we de fiets. Dat is vlotter en eens zo aangenaam. Onderweg vertelt Casper over zijn week op school of wijst hij me op de bussen die we tegenkomen. Mijn mama vergezelt ons meestal naar de markt. Nadien drinken we samen nog een koffietje en verdelen we onze buit van die dag. De markt geeft ons vaak inspiratie over wat we kunnen eten die avond of zelfs die week.

Waar we nauwelijks, zeg maar niet, aan kunnen weerstaan, is de heerlijke geur van verse aardbeien. Hier durven we zelfs op de terugweg al eens van te snoepen.

Fruit op de markt                    Bloemen-markt-2
Voetbal en kipjes

Afgelopen jaar groeide het besef hoe belangrijk het is om lokaal te winkelen, maar ook hoe essentieel gezondheid is. Door naar de markt te gaan, combineer ik veel in één.

Ik koop verse producten, ik beweeg want tegelijkertijd is het een leuke wandeling én ik koop lokaal.

Maar dé grootste troef zijn toch de Genkenaren zelf waar je altijd een leuk babbeltje mee kan slaan. Het voetbal die avond of van de avond voordien, is een onderwerp dat steevast aan bod komt.

Als ik Casper op zaterdagochtend vraag om naar de markt te gaan, staat hij snel klaar. “Mag ik bloemetjes kiezen mama?” Hij kent zijn weg al op de markt en fier als een gieter loopt hij met een stevige pas de markt op en af. Het liefst van al maakt hij nog een tussenstop bij de kippen en konijntjes, voordat we naar huis gaan. Zijn enthousiasme werkt heel aanstekelijk en als de tuin er klaar voor is, zal hij hier ook enkele kuikens of kipjes mogen kiezen. Maar ssst … dat gaan we hem nu nog niet vertellen.

Kind-markt kippen