10 June 2021

Naar het buitenland of op verkenning in eigen land? In dit vreemde coronajaar kiezen Ilse (54) en Pol (51) voor tripjes dicht bij huis. Plekjes ontdekken waar ze nooit eerder waren, dat is het plan. “Limburg staat bekend als een fietsparadijs. Maar geldt dat ook voor Genk? Daar waren we heel benieuwd naar.”


“De sfeer, het groen, de mensen. We voelden ons even op vakantie.”

Als leerkracht LO houdt Ilse het graag sportief, ook in haar vrije tijd. “Mijn man en ik houden allebei van fietsen en bij ons in het mooie West-Vlaanderen kan je dat werkelijk naar hartenlust doen. Elke week verkennen we de streek.”

Met plezier verruilden Ilse en Pol op een mooie zaterdag het landelijke Anzegem voor het bronsgroene Genk. “We hadden geen file onderweg, op amper twee uurtjes rijden waren we op onze bestemming en we vonden meteen een parkeerplaatsje. Dat viel alvast goed mee. We konden dus heel relaxed aan onze tocht beginnen.”

 

Klein maar ook kosmopolitisch

Pol en Ilse haalden huurfietsen af bij LABIOMISTA. “Van hieruit kan je mooie fietstochten maken en het fietsroutenetwerk ligt vlakbij. De omgeving van de site is prachtig. Als je The Battery ziet opdoemen, merk je al dat dit een heel aparte plek is. Toch ook wel een tikje verrassend dat uitgerekend een kleine stad als Genk zo’n kosmopolitisch kunst- en natuurproject huisvest. Hier willen we zeker eens terugkomen met onze kinderen! De wereld van kunstenaar Koen Vanmechelen spreekt ze vast aan.”

Vlakbij en ver weg van alles

“De zon was intussen volop van de partij en onze fietstocht door het groen deed ons steeds meer aan de sfeer van een buitenlandse vakantie denken. Heerlijk rustig was het. En de natuur is adembenemend mooi. De fietspaden verdienen een pluim en ook de huurfietsen zijn top.”

Pol en Ilse wilden ook nog even het centrum in. Maar niet zonder eerst een terrasje te doen in Nomadland, een ontmoetingsplek en zomerbar in één, uitgebaat door buurtbewoners, vlak bij LABIOMISTA. “Je vindt er pop-upterrasjes met foodtrucks en kleurrijke pipowagens waar je kan genieten van allerlei lokaal lekkers. Tussen het groen en met veel speelruimte voor kleine kinderen. Dit moet wel de gezelligste tuin van Genk zijn. Als je wil, kan je hier ook een picknickmand bestellen.”

Wegdromen en nieuwe plannen maken

“Het centrum van Genk ligt hier op een boogscheut vandaan. We fietsten door levendige straten met Italiaanse buurtwinkels, Turkse bakkers en bistro’s uit alle windstreken. Zelfs de architectuur van de huizen en de straten zien er anders uit dan bij ons in Anzegem. Je zou verwachten dat het over de koppen lopen was in het centrum, maar dat viel voor een zaterdag goed mee. Er heerste een gezellige drukte en iedereen was op zijn gemak. Zélfs de garçons die heen en weer draafden met volle plateaus hadden tijd voor een praatje. Een dag in Genk is kort maar als voorproefje kon het tellen. We komen zeker terug en maken er dan graag een fietstweedaagse van. Want we zijn nog lang niet aan het einde van onze ontdekkingstocht. Op de bucketlist: een bezoek aan Bokrijk en Fietsen door het Water in natuurgebied De Wijers.”