15 June 2021

In Japan sturen artsen je het bos in om te leren omgaan met de alledaagse drukte. Bomen brengen rust. Gelukkig hoef je het niet zover te zoeken. Ook dicht bij huis kan je unieke boservaringen opdoen. Katia, Michel en hun twee tienerzonen, Gilles (19) en Michiel (16), sprongen de mountainbike op in de bosrijke omgeving van Kattevennen.


“Fietsen, genieten, diep ademhalen. Want o die heerlijke dennengeur!”

“Wat we zo leuk vinden aan mountainbiken is dat je het met het hele gezin kan doen. We maken ook graag uitstapjes en als het kan, nemen we de fietsen mee. In Genk waren we nog nooit geweest. Toen een collega vertelde hoe mooi het hier is om te mountainbiken, wilden we dat zelf wel eens ontdekken.”

“We reden tot Kattevennen, een natuur- en recreatiegebied en de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Prachtig domein en - heel handig - er is parking bij de vleet. In Kattevennen valt van alles te beleven, waaronder een heleboel outdooractiviteiten. Onze oudste studeert voor sportleerkracht en de twee schansen in het domein trokken meteen zijn aandacht.”

Op de spectaculaire hoofdschans van de dryslope kunnen snowboarders, BMX’ers en mountainbikers zich volop uitleven. De schans maakt deel uit van het bikepark: een vrij toegankelijke trainingsplek met technische uitdagingen voor ervaren en minder ervaren fans van avontuurlijk fietsen en snowboarden.

Dryslope

Alle zintuigen op scherp

“Wij wilden meteen het parcours verkennen. In het Bezoekersonthaal zijn moutainbikekaarten te verkrijgen, maar op de informatieborden vind je ook heel wat handige info. De groene route is een kleine omloop van zo’n 16 km in en rond het domein. Kies je voor de rode route van 43 km dan rijg je de verschillende bosgebieden van Genk aan elkaar.”

“Beide routes zijn bosrijk. Fietsen in die heerlijke dennengeur is werkelijk fantastisch! De ene keer rij je op mooie rechte stukken, dan weer is het balanceren op kronkelpaadjes in het bos. Het parcours is geschikt voor jonge én niet meer zo jonge benen. Af en toe kom je een pittige kuitenbijter tegen. Een beetje afzien is altijd plezant. We stapten ook regelmatig af om even rond te kijken en te genieten. De route brengt je langs de mooiste plekjes. Wat een groene weelde!”

Hier laad je je batterijen op

“De tijd vloog voorbij. Jammer, want de dag had voor ons gerust nog wat langer mogen duren. Van bij ons thuis tot in Genk is het twee uur rijden, maar laat de afstand je zeker niet tegenhouden om hier een dagje te komen genieten. Als je vroeg genoeg vertrekt, dan zit je om 9 uur al in het zadel. Met files hoef je richting Limburg geen rekening te houden.”

“Wij komen beslist nog terug en de volgende keer maken we er een lang weekend van. Het mountainbikenetwerk van het Nationaal Park Hoge Kempen bevat 200 km paden. Vanuit Genk kan je ook gemakkelijk aansluiten op aangrenzende routes. Ideaal wanneer je veel kilometers wil maken. Al hoef je echt niet zo ver te fietsen om hier je hoofd helemaal leeg te maken.”

“We genoten nog van een smeuïge milkshake op een terrasje in het ongerepte groen en toen zat deze zalige dag er helemaal op. We waren nog maar net vertrokken en de jongste viel al in slaap. Het had ons allemaal duidelijk heel veel deugd gedaan.”

Tip

Zin in een weekendje mountainbiken in Genk? Het M Hotel in het Molenvijverpark is een erkend fietshotel. Het ligt vlak bij de route en is tot in de puntjes uitgerust om fietsers in de beste omstandigheden te ontvangen.