21 June 2021

Er zijn zo van die plekken die op een bepaald moment in je leven precies tegemoetkomen aan wat je nodig hebt. Voor Sarah (32) uit Dendermonde was dat Genk. “Af en toe even weg zijn, doet me deugd. Een tripje Genk zag ik dus helemaal zitten. Ik was aangenaam verrast hoe fijn je er langs het water kunt skeeleren.”


“Een zee van groen zover je kan kijken.”

Een zaterdag naar Genk. Mijn vriendin Sterre en ik keken er echt naar uit. C-Mine kende ik: tegen een fijne voorstelling of een goed optreden zeg ik nooit nee. Maar daarnaast zijn er nog wel andere zaken die ik graag doe of die mij kunnen bekoren. Skeeleren is er daar één van. Skeeleren is voor mij één van die kleine pleziertjes in het leven. Bij valavond bijvoorbeeld, aan de rand van de stad of langs de dijk aan de Dender. In Dendermonde waar ik woon, vind je best wel mooie plekjes om skeelerend strak en fit te blijven.

Maar goed, op naar Genk dus! We hadden ons laten vertellen dat er een goed skeelernetwerk is. Er is een kort traject van ongeveer 20 km en een lange route van zo’n 34 km. Starten kan op verschillende plaatsen. Ons onderdompelen in de natuur leek ons de ideale ontstresser na een drukke werkweek en dus trokken we o.a. naar De Maten, een beschermd natuurreservaat van 300 ha en onderdeel van De Wijers, een gebied met een mix van vijvers, duinen, weilanden, heide en moerassen.

Strak als een biljarttafel

Zowel de korte als de lange skeelerroute vormen een lus. Ook heel handig: onderweg heb je geen gps of kaart nodig, bordjes wijzen je de weg. De ondergrond is strak als een biljarttafel. Je kan dus alle aandacht richten op de mooie omgeving.

Bij mooi weer sta ik wekelijks op skates, maar nu was het alweer eventjes geleden na een lange periode van veel regen. Gelukkig is skeeleren iets dat je niet snel verleert en allebei geraakten we snel op dreef. Heerlijk die rechte stukken waar je snelheid kan maken! Over de moerassen en vijvers blies een fris windje af en toe wat koelte. Zalig! Het decor is werkelijk adembenemend mooi. Het loont trouwens de moeite om af en toe ook eens omhoog te kijken. Op een bepaald moment zagen we ooievaars voorbijvliegen. Maf hoor.

Langs een resem hotspots

Als je de route volledig volgt, passeer je o.a. LABIOMISTA, Thor Park, Kattevennen en het Molenvijverpark. Al skeelerend rijg je dus de mooiste plekjes en hotspots van Genk aan elkaar. Of toch een aantal ervan. Want toen we aan de praat geraakten met enkele vriendelijke Genkenaren werd snel duidelijk dat Genk nog heel wat meer in zijn mars heeft. Leuke shopadresjes, fantastische Italiaanse, Griekse en Turkse restaurantjes, een multiculturele markt … Genkenaren zijn fier op hun stad, zoveel is zeker. Ik heb alleszins veel goesting en inspiratie gekregen om nog eens terug te komen. Er valt hier voor mij nog veel te ontdekken. En - niet onbelangrijk - je kan vanuit Genk skeeleren naar Hasselt. Een weekendje ontspannen, genieten en hoofd leegmaken in Limburg, ik kijk er al naar uit.

Skeeleren praktisch:

Vertrek en aankomst van de skeelerroute: aan C-mineSportinGenk Park en Sport Vlaanderen Genk. Hier kan je de keuze maken tussen de lange (34 km) en de korte (20 km) route. Via de Berenbroekstraat kan je de verbinding maken met de skeelerroute naar Hasselt. Meer info vind je op www.visitgenk.be/skeelerroute.