27 September 2022

Bijna herfstvakantie. Het perfecte moment om er even tussenuit te knijpen. Wat is jouw ideale formule? Uitwaaien in een bos, lekker tafelen met vrienden, herbronnen in een tuinatelier, struinen op lokale marktjes, nippen van een cocktail in een rooftopbar bij een streepje jazz? In Genk hoef je niet te kiezen.


Unieke adresjes, warme mensen, toffe ervaringen, een Visit Genk pas waarmee je alle kanten uit kan. Ziedaar enkele ingrediënten van een ontspannend weekendje Genk.

Daarbij kan je kiezen voor topbestemmingen als C-mine, LABIOMISTA, Kattevennen of Bokrijk. Maar wat als je nu eens de platgetreden paden links laat liggen en die plekken opzoekt waar locals elkaar ontmoeten? Zo leer je Genk pas echt kennen. Wij bundelden de fijnste adresjes van het moment.

Lokaal craftbier proeven in de stadsbrouwerij

Keetje Tripel, Zwarte Bengel, Armout Macleod … de namen van de fijnproeversbiertjes van brouwerij BRAUW klinken zoals ze smaken: simpelweg ongeëvenaard. BRAUW is evenveel stadsbrouwerij als ontmoetingsplaats voor iedereen met passie voor het gerstenat. Ward en Joris, de sympathieke jongens achter dit verfrissende bierconcept, willen naar eigen zeggen hun gedrevenheid, vakmanschap en creativiteit met de wereld delen. En dat enthousiasme proef je. Daarbij blijven ze trouw aan hun ‘basic’ stijl, met aandacht voor het lokale. Je kan er gezellig genieten van een versgebrouwen biertje met bijpassende tapas in de bar, degustaties bijwonen, de brouwerij ontdekken tot zelfs je eigen bier brouwen.

brauw1    brauw2    brauw3

Herbronnen in een tuinatelier

In het tuinatelier van Christine Lenaerts, op een unieke locatie in hartje Genk, ben je welkom voor geleide meditatie, herbronningsweekends en creatieve zelfexpressie. Christine startte met haar praktijk The Banyan Tree in 2015. Elke eerste vrijdagvoormiddag van de maand kan je er terecht voor een workshop intuïtief schilderen. Liever een hele dag me-time? Dan is misschien de ‘Jij Bent Belangrijk!’ Dag iets voor jou. De aangename sfeer in het tuinatelier, de mooie en rustgevende omgeving en de bijzondere aanpak van Christine maken dat je met nieuwe energie naar buiten stapt. Niet meer en niet minder een cadeautje aan jezelf!

Muziek & cocktails mixen in de Roots Bar

Iedere vrijdag van 17 tot 20 uur is cocktailbar Roots de place to be om te aperitieven met arrosticini en heerlijke tapas. Smaakvolle cocktails staan centraal op het menu. Siropen en infusies worden eigenhandig gemaakt. Roots mixt niet alleen spirits, maar ook muziekgenres. Iedere tweede en vierde woensdag van de maand kan je genieten van een streepje jazz, opzwepende beats of een intiem akoestisch concert met een brandy, wijntje of cocktail in de hand. Op donderdag trakteren dj’s met lounge muziek. Wanneer het weer het toelaat is het dakterras open: een magische plek onder de sterrenhemel met uitzicht over de skyline van de stad. Je altijd al willen verdiepen in de wondere wereld van cocktails? De ervaren barmannen delen graag hun kennis met jou tijdens mixologieworkshops of tastings.

roots1   roots2  roots3terras

Creatief kleien bij Studio K&Z

Op een boogscheut van C-mine, in de immer gezellige Vennestraat, ligt de studio van Yolande Schreurs. Studio K&Z is een klein maar fijn keramiekatelier met winkel.  Voor Yolande is kleien meer dan creatief bezig zijn. Het is een uitlaatklep, het is mindfulness, het is toveren met de handen. Yolande brengt je met plezier de kneepjes van het vak bij. Meer informatie over haar workshops vind je terug op de Facebookpagina van Studio K&Z. Of spring gerust binnen als je in de buurt bent. Alle handgemaakte kopjes en borden in het atelier zijn te koop.

k&z Yolande Schreurs1   k&z Yolande Schreurs2

Tuinieren in de tuin van Betty

OK, de kans dat je in een vrij weekend zin hebt om te tuinieren is misschien klein, toch moet je zeker eens ‘de tuin van Betty’ binnenwandelen. Het is een plek waar leuke dingen op touw gezet worden en waar mensen uit de buurt tuinieren. Deze groene parel van 17 a groot met zeldzame fruitbomen, wijnranken en vijver dankt haar naam aan Betty Peeters, de vroegere eigenares die in haar platenzaak de eerste singles verkocht van Rocco Granata’s iconische hit ‘Marina’. De tuin maakt deel uit van de Stiemerbeekvallei en is in beheer van Natuurpunt. Een groep Genkenaren engageert zich om er een creatieve broedplaats voor de buurt te maken. Mee tuinieren? Elke eerste zaterdagvoormiddag van de maand ben je welkom om mee de handen uit de mouwen te steken.

Wijn degusteren in het geboortehuis van Margiela 

Het pand met huisnummer 199 in de Vennestraat is een plek met een rijke geschiedenis. Eerst en vooral is dit het geboortehuis van Martin Margiela. Inderdaad, de wieg van de bekende modeontwerper stond in Genk! In de jaren stillekes was hier een legendarische discobar gevestigd. In die dagen: the hottest place in town. Vandaag biedt het huis onderdak aan wijnbar Robijn. Als ‘Wine&Dine’ – wijn met aangepaste, verrukkelijke hapjes – wil Robijn een beleving zijn. Een plek waar eigenaar Tim iedereen wil laten delen in zijn grote wijnpassie. En daar hoef je zelf geen wijnkenner voor te zijn. Tim serveert ook aangepaste wijnbelevingen en -degustaties voor groepen.

wijnrobijn1  wijnrobijn2  wijnrobijn3

Jezelf verwennen met het beste van de natuur

Van eetbare tuin tot ongerepte keuken en biomarkt: de Hoefstadstraat is veel in één. Onze suggestie: combineer een bezoek aan de versmarkt in de Vennestraat met een uitje naar de eetbare tuin. Die is gratis te bezoeken op woensdag en zaterdag van 8 tot 18 uur. Elk blad, elke bloem, elk kruid dat je hier vindt, kan je gebruiken om een bord te dresseren. De wekelijkse biomarkt op zaterdag van 8 tot 14 uur is dan weer een aanrader als je zweert bij lokaal geteelde producten, ambachtelijke kazen, heerlijke broden en biogroenten en -fruit. Spring zeker ook binnen bij Rosendal.BRØD voor een zalige lunch op basis van traag gedesemd brood. Lekker, duurzaam en gezellig dineren? Bij Restaurant U krijg je niets dan duurzaam gevangen vis, lokaal geproduceerd vlees en seizoensproducten op je bord.

biomarkt Hoefstadstraat   eetbare tuin   Restaurant U