05 October 2022

Ook dit jaar vliegen we in oktober de deur uit! Tijdens de Week van het Bos gaan we op ontdekking in de natuur in Genk. Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever. Ga samen met je klasgenoten, ouders en vrienden op pad!


Kattevennen

In Kattevennen, één van de zes toegangspoorten vanuit het Nationaal Park Hoge Kempen, kan je naar hartenlust wandelen, fietsen en je uitleven. Voor de Week van het Bos kan je ook in Kattevennen terecht voor heel wat leuke activiteiten.

Om te beginnen is er de Forestschool: de Paddenstoelenwandeling (15 oktober van 14-17u voor kinderen van 5-10 jaar). Tijdens de Forestschool neemt Goele jullie mee op een betoverende reis doorheen het rijk van de zwammen! Een activiteit op maat van kinderen waarin ze deze wonderbaarlijke wereld leren ontdekken. Welke mythes werden er vroeger allemaal verteld rond paddenstoelen? In deze editie van de Forestschool kom je het allemaal te weten. Schrijf je hier in!

In Kattevennen zijn er ook specifieke wandelingen gericht op kinderen van allerlei leeftijden, zoals de Stokkenmanroute (voor kinderen van 5 tot 12 jaar), de Beestige boelwandeling (voor kinderen van 3 tot 6 jaar), de B’Oscars (voor kinderen van 7 tot 12 jaar) en het Planetenpad (voor kinderen van 8 tot 12 jaar).

Alle info of wandelkaarten zijn te verkrijgen in het Bezoekersonthaal van Kattevennen. Enkel de Stokkenmanroute en de B’Oscars is ook via een app te bewandelen.

SportinGenk Park

In SportinGenk Park wordt er een oriëntatiespel in het Sportbos georganiseerd. Het is een oriëntatiespel waarbij je een moordmysterie moet oplossen. Voor de Week van het Bos ligt de focus dus vooral op het aanbod voor kinderen.

Meer info


 

Emile Van Dorenmuseum

In het 19de-eeuwse eindeloos kale Genk, met zijn spiegelende wijers, moerassen, oneindige heidevlaktes en duinen, waren bomen en bossen een bron van inspiratie voor landschapsschilders. De expo OVER BOMEN EN BOSSEN toont historische werken van bomen en bossen, van een eenzame berkenboom langs de vijvers tot de aangeplante, geneeskrachtige dennenbossen. De bomen en - intussen talrijke - Genkse bossen inspireren nog steeds. Onder andere kunstenaar Quinten Torp verbeeldt in The Struggler de kracht van de oude eikenstoven.

 

Heempark

Het Genkse Heempark maakt van de Week van het Bos de Maand van het Bos. In oktober zijn er vele workshops (koken met restjes, quiche maken met herfstvruchten, paddenstoelen fotograferen, koken met restjes en beheerwerken in de maten), een infosessies (bruikbaar & eetbaar bos en tuincafé: water: opslaan en hergebruiken), wandelingen (sporen van grote dieren in het bos, spinnenwebben in de mist, wandeling in het WIK, paddenstoelenwandeling, …).

Ook in november en december zijn er tal van activiteiten in het Heempark!

Meer info

De Wijers

In de Wijers is water nooit ver te zoeken. Je wandelt of fietst er langs 1001 vijvers, beken of het Albertkanaal door een van de mooiste streken van Limburg. Onderweg in De Wijers kan je halt houden bij tal van bezienswaardigheden. Bokrijk, Abdijsite Herkenrode, Kelchterhoef: het zijn maar enkele van de vele toppers die je daguitstap compleet maken. In Bokrijk neemt het fietspad je bovendien mee dwars door de vijver van de ene oever tot aan de andere.

De Maten is een beschermd natuurreservaat van 300 ha, een van de mooiste in Vlaanderen en onderdeel van De Wijers. Een mix van vijvers met alle vegetaties die typisch zijn voor de Kempen. Er zijn duinen met struikheide, vijvers en moerassen, moerasbos en weilanden. Vogels komen hier graag broeden of uitrusten tijdens hun trek naar het zuiden

TIP!  Nabij fietsknooppunt 560 kan je picknicken met zicht op de vijvers.

Molen

Stiemervallei

De stad Genk wil de Stiemervallei opwaarderen tot een blauw-groene levensader doorheen de stad. Een verbinding die de levenskwaliteit van de Genkenaar verder verbetert en de veerkracht van de stad verhoogt.

De vallei bruist van het leven en herbergt prachtige stukjes natuur langs het water. Ook vind je er verrassende erfgoedelementen. Genkenaren die vlakbij wonen kennen het gebied nauwelijks. We willen je uitnodigen de vallei te herontdekken met een mooie wande- en fietsgids.

Ontdek alle wandelingen van de Stiemervallei hier

Schemmersberg

Ga op verkenning door de Schemmersberg, een heide- en duinengebied van 40 hectare in Genk.

Er zijn 3 uitgestippelde wandelingen, dwars door de natuur. Plus een verbindingsstuk naar de nabijgelegen Jeugdherberg De Roerdomp in Bokrijk.

Ontdek de wandelingen van de Schemmersberg hier