O-parade

Een buitengewoon visueel spektakel

Een visueel spektakel om ú tegen te zeggen: dat is de O-parade. Uniek in Vlaanderen en daarbuiten. Internationale straattheateracts, reuzegrote installaties, kermis, originele praalwagens, schitterende kostuums, theater, zang, dans en muziek. Twee uur lang. Door de straten van Genk-centrum. En dat helemaal gratis.

Meikoningin
Ook dit jaar wordt er een meikoningin aangesteld. Er wordt sinds 2023 jaarlijks één dansschool uitgekozen om een geschikte koningin aan te wijzen. Balletschool ‘Capriccio’ is dit jaar aan de beurt.

Groepen in de kijker

Gruppo Folkloristico Pavullese

Hou je van een danspasje? Kijk dan zeker uit naar Gruppo Folkloristico Pavullese uit Italië. Met 25 dansers en een 6-koppig orkest maakt deze groep Italiaanse volksmuziek in een vrolijke sfeer. Trek alvast je dansschoenen aan want ook langs de kant mag je gerust meedoen.

Teatro Pavana

Geen O-parade zonder acrobaten en steltenlopers. En die komen deze keer weer van over de hele wereld, waaronder Amsterdam. Samen met muzikanten en dansers vormen ze het bonte gezelschap van Teatro Pavana. In hun adembenemende kostuums nemen ze de toeschouwers mee in hun wonderlijke wereld.

The Whale Street

Nog spectaculairder wordt het met The Whale Street van het Franse gezelschap Cppp Company. Met een walvis van 20 meter lang en meer dan 5 meter hoog trekken ze op 1 mei door de Genkse straten.

Meihoogheden

Meihoogheden 2023

Traditiegetrouw zal deze editie ook een nieuwe Meikoningin krijgen, die door twee eredames vergezeld wordt. Sinds vorig jaar wordt die niet meer na een verkiezing gekroond, maar werkt de stad samen met een van de Genkse balletscholen. Dit jaar was het de beurt aan balletschool Capriccio om drie geschikte kandidaten aan te wijzen. Lisa van Galen zal samen met Lila Aerts en Maite Leo als Meihoogheden op de praalwagen staan. De meisjes maken al jaren deel uit van Capriccio en kijken ernaar uit om als Meihoogheden aan de stoet deel te nemen.

Atelier ExC

De kostuums van de Meihoogheden worden gemaakt door het Gentse Atelier ExC. Volwassen, levendig en vrouwelijk zijn de drie krachtige woorden die het werk van ontwerpster Ebru Sari omschrijven. Sari is al van jongs af aan gepassioneerd door mode. Ze ontwerpt nu voornamelijk cocktail- en avondkleding. De ontwerpen van ExC zorgt ervoor dat de dames in deze kledij zich zelfzeker en aantrekkelijk voelen. Vrouwen mondiger maken door hen unieke, actuele, hoogwaardige stukken af te leveren gemaakt is de filosofie waarmee Sari tewerk gaat. Niet alleen ontwerpt ze trouwjurken waar een vrouw van kan dromen, ze ontwerpt ook ieder jaar outfits voor de dames van Miss België, maar ook voor internationale verkiezingen zoals Miss World en Miss Universe. De signature style voor het modelabel ExC wordt vaak omschreven als ingetogen elegantie met een eigentijds randje en een luxe toch van Turks vakmanschap. De ontwerpen worden geproduceerd in Italië en Turkije maar zijn gepositioneerd op de Belgische markt.

Stoetomloop

 • Grotestraat
 • Winterslagstraat
 • Klokstraat
 • Molenstraat
 • Rootenstraat
 • Laterale weg Europalaan
 • Stationsstraat
 • Marktstraat
 • Grote markt
 • Sint-Martinusplein
 • Stadsplein

De volledige stoetsamenstelling wordt binnenkort bekendgemaakt!

TIP: Er zijn gratis pendeldiensten beschikbaar als je de drukte in het centrum wil vermijden