Jill Lenaerts kiest als goudsmid voor een persoonlijke aanpak : “Bij Goudskool is het mogelijk om onder andere assen en moedermelk in juwelen te verwerken”

Goudskool - het atelier en de winkel van Jill Lenaerts - bevindt zich in het hartje van  Genk. De naam van haar zaak is een ludieke knipoog naar de steenkoolmijnen in de stad.

Al van kleins af aan is Jill gebeten door het creëren van kunst. “Ik volgde twaalf jaar tekenles aan de Academie in Genk. Dat vond ik fantastisch, want ik kon er mijn creativiteit echt kwijt. Toen ik oud genoeg was om naar het middelbaar onderwijs te gaan, koos ik voor de richting Artistieke Opleiding aan de kunstschool in Genk. Daarna trok ik naar Hasselt om een master juweelontwerp en edelsmeedkunst te volgen. Ik ben altijd ontzettend graag bezig geweest met mijn handen en deze opleiding was dus op mijn lijf geschreven.”

De droom van een eigen juwelenatelier was een vanzelfsprekend gevolg. “Ik startte met Goudskool in september 2019. Je kan bij mij terecht voor zowel maatwerk als herstellingen”, legt Jill uit. “Ik vind het fantastisch om juwelen op maat te maken, bijvoorbeeld met edelstenen die mijn klanten zelf uitgekozen hebben. Daarnaast blaas ik oud goud nieuw leven in door ze in nieuwe sieraden te verwerken en zorg ik voor persoonlijke graveringen. Je kan bij mij ook terecht om heel persoonlijke juwelen te laten maken. Zo kan ik onder andere assen of moedermelk in een juweel verwerken.”

Het leukste straatje van Genk

“In onze straat zitten zoveel unieke en gepassioneerde ondernemers zoals brouwerij en café BRAUW en GMG Maison waar je kledij op maat kan laten maken. Het zijn allemaal zaken die onze straat uniek maken, omdat we allen onze ambacht met passie uitvoeren. Ik vind het zelf het leukste straatje van Genk! We voelen ook dat de stad volledig achter ons staat en meedenkt met al onze voorstellen.” Het atelier heeft heel wat ramen, waardoor je op elk moment even kan binnenkijken om Jill aan het werk te zien. “Ik heb een open atelier, dus veel kans dat je mij ziet solderen of smeden.”

Kwaliteit boven kwantiteit, dat is vakmanschap volgens Jill. “Ik ben graag uniek in wat ik doe. Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar wat de klant graag wil en gepaste alternatieven voor te stellen bij wensen die niet realistisch zijn. De dag van vandaag is het niet meer vanzelfsprekend om te ondernemen. Het is daarom zo belangrijk dat we vakmannen en -vrouwen blijven steunen door lokaal te winkelen. Daar werkt Genk actief aan mee door de oprichting van de Stadsfabriekjes. Met dit initiatief wil de stad inzetten op creatief ondernemerschap in het centrum. Met de nodige steun en hulp is het voor ons mogelijk om onze zaak verder uit te bouwen. Dat is dan ook mijn droom: dat ik dit tot mijn pensioen kan blijven doen”, besluit Jill.

Jill aan het werk zien? Dat kan in de Molenstraat 16 bus 1 in Genk. Haar creaties online bewonderen doe je via Goudskool.be/.