MAHOME combineert vakmanschap in België en Afrika op een unieke manier: “We werken samen met mensen die onze fascinatie voor pure en natuurlijke materialen delen”

Elk stuk in het atelier van MAHOME is met de hand gemaakt door vakvrouwen en -mannen uit België en Afrika. “Met onze interieurartikelen willen we bijdragen aan een warme plek waar je graag thuiskomt”, legt Margot uit.

MAHOME staat voor ‘mijn thuis’ en is een initiatief van vier Genkenaren: Ann, Annelies, Margot en Peter. “Onze zaak startte enkele jaren geleden op een spontane manier”, vertelt Margot. “Ann en ik brachten een valies vol materialen en creaties mee na een reis naar Oeganda. Wanneer we opnieuw thuis waren, was Annelies ook heel erg onder de indruk van het vakmanschap waarmee de producten gemaakt werden. We besloten samen om een pop-upweekend te organiseren met de handgemaakte en natuurlijke decoratieartikelen: van houten tafeldecoratie en handgeweven manden tot zelfgemaakt keramiek en porselein. Het weekend was een overweldigend succes en we besloten om eind 2019 onze vennootschap op te richten.”

“We zijn allemaal creatieve duizendpoten en vinden het fascinerend om een natuurlijke grondstof omgetoverd te zien worden tot een hedendaags eindproduct”, legt Margot uit. “Onze collecties bestaan enerzijds uit producten die we zelf ontwerpen en produceren en anderzijds uit authentieke handgemaakte artikelen die we vinden bij andere ambachtslieden, vaak uit Afrika. We werken enorm graag samen met mensen die onze fascinatie voor pure en natuurlijke materialen delen.”

Natuurlijke nonchalance

“De producten die we zelf produceren zijn voornamelijk porselein en aardewerk, lampen en textiel. Vaak uit grondstoffen zoals raffia, sisal of modderdoeken die we importeren. Voor elke nieuwe collectie gaan we stap voor stap te werk. We vertrekken vanuit een bepaald product of vanuit een natuurlijke grondstof die ons geïnspireerd heeft en we bouwen hierop verder. In onze eindproducten proberen we ook steeds om de natuurlijke nonchalance te bewaren”, legt Margot uit. “In de loop der jaren maakten we heel wat reizen en hebben we een netwerk opgebouwd van vakmensen. We doen steeds onderzoek naar de grondstoffen die in een bepaalde regio overvloedig aanwezig zijn en bekijken in welke ambacht de mensen daar gespecialiseerd zijn. Samen met hen ontwerpen we interieurartikelen die voldoen aan onze kwaliteitsnormen, met respect voor elkaar en voor de natuur.”

“Bij een ambacht ga je terug naar de kern. Met je handen vorm je een grondstof om tot een eindproduct en dat vind ik een heel dankbaar en respectvol proces”, zegt Margot. “Voor ons betekent het even vertragen en stilstaan bij de schoonheid van natuurlijke materialen. We kunnen vaak verwonderd zijn door de textuur van een stuk hout, de kleur van een blok klei of de structuur van een lapje stof. Of net door het vakmanschap dat iemand beheerst. We merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar authenticiteit, naar een tegenbeweging voor de snelheid waarin het leven rondom ons beweegt. Daar draait het bij MAHOME volledig om: we willen enkel producten aanbieden waar mensen blij van worden voor een heel lange tijd.”

Even snuisteren tussen de handgemaakte en natuurlijke producten van MAHOME? Dat kan tijdens één van hun pop-upweekenden. Ontdek alle informatie via Mahome.be