Ann Vrancken droomt ervan om mandenvlechten opnieuw op de kaart te zetten : “Mandenvlechten kan veel duurzame oplossingen bieden”

Al sinds april 2011 geeft Ann Vrancken het beste van zichzelf met mandenvlechterij de Ullewanne. “Enerzijds geef ik cursussen en workshops in mijn atelier én op verplaatsing, anderzijds verkoop ik manden op onder andere tuinbeurzen”, vertelt Ann.

“Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in ambachten”, legt Ann uit. “Een bezoek aan een ambachtenmarkt was voor mij dan ook een feest. Op zo’n markt vlocht ik al eens een mandje, maar daar bleef het toen bij.” Dat veranderde toen Ann met haar jonge gezin naar Denemarken verhuisde. “We woonden daar tot in 2001. In die tijd was het volgen van cursussen zoals keramiek, vilten en mandenvlechten heel toegankelijk in de wintermaanden. Ik volgde er dan ook heel wat verschillende cursussen, maar het was het mandenvlechten dat echt iets met mij deed.”

Eindeloos verhaal

“Wat mij vooral aantrekt in het mandenvlechten is het natuurlijke materiaal dat je gebruikt en het driedimensionale karakter van je resultaat”, legt Ann uit. “Ik vind het fantastisch om de specifieke technieken te gebruiken die nodig zijn om een volwaardig gebruiksvoorwerp te creëren. Eens je de techniek onder de knie hebt, zijn er steeds nieuwe technieken die je kan ontdekken en aanleren. Zo blijft het in principe een eindeloos verhaal”, vindt Ann. Voor haar zijn creativiteit en originaliteit ook enorm belangrijk. “Met de technieken die ik geleerd heb, ga ik graag creatief aan de slag om zo tot unieke en eigentijdse manden te komen.”

“Bij zowel vakmanschap als ambachten gaat het dikwijls om oeroude technieken die generatie op generatie doorgegeven worden. Dat is bij mandenvlechten niet anders. Met behulp van deze technieken zijn we in staat om gebruiksvoorwerpen te maken die doorheen de jaren bijgedragen hebben tot de ontwikkeling van onze samenleving. Alleen al daarom zou ik het jammer vinden dat de kennis van deze vaardigheden verloren zou gaan. Door toepassing van deze oude technieken, kunnen we ook producten vervaardigen die inspelen op de vraag van onze moderne maatschappij. Zo kan het mandenvlechten onder andere veel duurzame oplossingen bieden die bijdragen aan een meer ecologische wereld. Voor mij persoonlijk geeft het beheersen van deze technieken en het vervaardigen van de producten ook in deze huidige tijd enorm veel voldoening.”

Demonstraties in het openluchtmuseum

Ann is met de Ullewanne ook actief in Bokrijk. “In het openluchtmuseum geef ik demonstraties mandenvlechten. Een unieke kans om bezoekers een glimp te laten opvangen van het leven van een moderne mandenvlechter. Bokrijk is echter veel meer dan een openluchtmuseum. Ook de expertise- en dienstencentra ‘Vakmanschap en Ondernemerschap’ en ‘Vakmanschap en Erfgoed’ vallen hieronder. Deze platformen geven mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta, ook al is mijn beroep niet alledaags. Ze helpen bovendien met het zichtbaar maken van vakmanschap in Vlaanderen.”

“Met mijn zaak heb ik een duidelijke toekomstvisie”, vertelt Ann. “In de eerste plaats wil ik mezelf blijven verdiepen in het mandenvlechten door het volgen van cursussen in het binnen- en buitenland. Op die manier wil ik mijn technieken vervolmaken en nieuwe technieken aanleren zodat ik nieuwe creaties kan ontwikkelen. Voor mij is het belangrijk dat elke nieuwe creatie functioneel is en als mand kan gebruikt worden. Daarnaast wil ik graag cursussen blijven geven om te laten zien dat mandenvlechten niet ouderwets is en om mensen in contact te brengen met mandenvlechten. Ik kan alleen maar dromen dat steeds meer mensen zich opnieuw willen verdiepen in het uitoefenen van een ambacht en ontdekken hoe ontspannend het vlechten van een mand kan zijn. Daar probeer ik elke dag aan bij te dragen door het mandenvlechten opnieuw in de kijker te zetten.”

Ben je geïnteresseerd in het werk van Ann en wil je haar graag eens aan het werk zien in Bokrijk? Tijdens het hoogseizoen (paasvakantie tot herfstvakantie) is op zondag telkens een mandenvlechtster aanwezig. In de zomervakantie kan je Ann of een andere mandenvlechtster aan het werk zien op vrijdag, zaterdag en zondag.

Wil je graag een cursus volgen? Alle informatie vind je op de website Ullewanne.be.

Fotografie: Decock, Guillaume