De stadsbrouwerij BRAUW van Joris en Ward zorgt voor een echte beleving in de stad : “Mijn ultieme doel is om iedereen aan het brouwen te krijgen”

In BRAUW creëert Joris Mentens niet enkel zijn eigen bier, maar deelt hij die kennis ook met anderen. “Vakmanschap betekent voor mij dat je met passie bezig bent met je vak, dat je constant wil bijleren en dat je die kennis wil delen met anderen”, legt Joris uit.

“Mijn passie voor brouwen is gestart met het verzamelen van bierviltjes”, vertelt Joris. “Een deel van die verzameling is nu te zien aan de muur in het toilet. Later is mijn interesse geëvolueerd naar het drinken van bier en nog later wilde ik graag weten welke chemische processen ermee gemoeid waren. Ik volgde dan ook een opleiding tot bio-ingenieur in de scheikunde met specialisatie bierbrouwen aan de KU Leuven.”

“In december 2019 startten Ward Strauwen en ik met een pop-up voor twee maanden in het centrum van Genk”, vertelt Joris. “Ik voelde mij heel welkom in Genk en werd altijd goed ondersteund door alle afdelingen van het stadsbestuur. Daarom koos ik ervoor om te ondernemen in deze stad. Na die periode besloten we om ons verhaal verder te zetten en het pand in te richten. In juli 2021 konden we al brouwen en een maand later opende BRAUW de deuren. Een unieke stadsbrouwerij waar je kan genieten van ons bier in de bar én waar je je eigen bier kan brouwen.”

Brouwinstallatie ter beschikking

“Dat is meteen ook het grote verschil met andere brouwerijen. We richten ons graag op de ondersteuning van andere brouwers door onze brouwinstallatie ter beschikking te stellen. Die ondersteuning is echt een kernwaarde in ons concept, want het is een heel bewuste keuze om mijn passie en vakmanschap te delen met anderen”, legt Joris uit. “Door onze installatie ter beschikking te stellen, wakkeren we de creativiteit van anderen aan en zo kunnen we zelf ook nieuwe invalshoeken verkennen. Op die manier komt iedereen er sterker uit. Mijn ultieme droom is om iedereen aan het brouwen te krijgen.”

Naast de focus op het brouwen van bier en anderen aansporen om te brouwen is beleving een derde belangrijke pijler voor BRAUW. “Dat proberen we te creëren op verschillende manieren. Ten eerste staat onze brouwerij in de bar, waardoor je alles voor je neus ziet gebeuren. Daarnaast bieden we een ruim assortiment van bierstijlen aan die voornamelijk bij ons gebrouwen zijn. Hiermee willen we onze klanten laten kennismaken met de rijkdom van smaken en aroma’s die je in bier kan terugvinden. Dat doen we ook door middel van bierproeverijen en foodpairings. Hierbij combineert Ward als zytholoog de smaak van eten met de smaak van onze bieren. Als je iets met passie doet en je er energie door krijgt, komt er vanzelf iets moois uit”, besluit Joris.

Graag eens proeven van één van de bieren in BRAUW of wil je graag zelf brouwen? Breng de stadsbrouwerij een bezoekje in de Molenstraat 37/1.

Ontdek meer via Brauw.be/