Denise Gielen biedt met Oja een platform aan creatieve ondernemers:
“Ik heb een voorkeur voor objecten met atypisch materiaalgebruik en een vleugje humor”

Oja is een unieke combinatie van een galerie, een winkel en een atelier. Je vindt er een verrassende selectie van design, kunst, inspirerende juwelen en originele accessoires. “Mijn zaak Oja is een mooie aanvulling op mijn leven als architect”, zegt Denise.

“Ik ben al bijna dertig jaar zelfstandig architect en de liefde voor het beroep is er nog steeds”, vertelt Denise. “Het creatieve deel bij een architectenopdracht is echter beperkt en heeft heel wat restricties. Daarom besliste ik in 2012 om een master juweelontwerp te volgen, zodat ik mijn creatieve passie verder kon uitbreiden. Bovendien vind ik het ontzettend fijn dat ik nu zelf kan creëren. Als architect kan je enkel ontwerpen en de realisatie laat je over aan anderen.”

“Tijdens mijn opleiding juweelontwerp merkte ik dat er heel wat creativiteit zit in mensen, maar er zijn vaak te weinig mogelijkheden om deze unieke producten aan een groter publiek te tonen”, legt Denise uit. “Daarom heb ik in de zomer van 2014 beslist om met Oja te starten. Op die manier creëerde ik een platform om deze voorwerpen een plaats te geven. In Oja vind je handgemaakte producten van ongeveer veertig creatieve ondernemers, waaronder WOLVIS, Mieke Dierckx en Franca Faggio Del Giglio. Ook mijn eigen juwelen krijgen natuurlijk een plaatsje in de winkel.”

Te veel massaproductie

“Je vindt in Oja zowel keramiek en textiel als leder- en papierwaren, maar ik verkoop enkel producten van creatieve ondernemers die origineel en kwalitatief zijn”, gaat Denise verder. “Naast deze unieke stukken en beperkte oplages, biedt Oja ook een dynamische collectie met werk van enerzijds gevestigde namen en anderzijds veelbelovende en opkomende ontwerpers of kunstenaars”, vertelt Denise. “Oja bevindt zich in de Vennestraat en die buurt staat bekend om zijn diversiteit aan culinaire troeven en innovatieve projecten. Daarnaast is C-mine heel dichtbij. Een ideale locatie om te ondernemen wat mij betreft!”

“Als je met bepaalde materialen iets origineels kan realiseren, dan ben je in mijn ogen een echte vakman”, vindt Denise. “En dan heb ik toch een lichte voorkeur voor een voorwerp dat je niet meteen verwacht, met atypisch materiaalgebruik en een vleugje humor. Zo maak je het verschil, want in onze huidige maatschappij is er te veel massaproductie. Die wegwerpmentaliteit is echt iets waar we van af moeten”, vertelt Denise. “Ik zou het dan ook fantastisch vinden dat Oja een bekend platform wordt voor ontwerpers, zodat we samen deze mentaliteit kunnen tegengaan.”

 

Wil je de creaties van de vele ontwerpers in Oja ontdekken? Breng een bezoekje in de Vennestraat 145 of ontdek ze via Oja.be.