Freddy Schotsmans creëert met imkerij ‘t Fleurtje bewustwording rond het belang van bijen : “Als imker leef je op het ritme van de natuur en de bijen”

Dat imkers ontzettend belangrijk zijn voor mens en dier is nog zacht uitgedrukt, want bijen zouden niet meer kunnen bestaan zonder hen. “Het bijenvolk is een perfect organisme, wonderlijk mooi en fascinerend”, vindt Freddy.

“De liefde voor het imkeren kreeg ik mee van mijn grootvader, dus ik ben al mijn hele leven met bijen bezig”, vertelt Freddy. “Sinds ik op pensioen ben, is het echter een zwaar uit de hand gelopen hobby geworden. Als florist heb ik altijd mogen leven van wat de natuur mij gaf, dus imkeren is mijn manier om bij te dragen aan het behoud van deze belangrijke diertjes. Er is wat mij betreft geen enkele manier om dichter bij de natuur te komen. Het is heel belangrijk om elke bloem, plant, boom en bloeiperiode te kennen. Hierdoor moet je eigenlijk op het ritme van de bijen leven. Zijn zij in winterrust? Dan mag ik het ook een beetje rustiger aan doen.”

“Imkeren is een complexe bezigheid omdat je met levende wezens werkt”, legt Freddy uit. “Ik breng mijn bijen het hele jaar rond naar verschillende bloemen. Ik reis van de ene naar de andere locatie, afhankelijk van welke bloemen en bomen er op dat moment bloeien. De bedoeling hiervan is om zoveel mogelijk monoflorale honingsoorten te verkrijgen op jaarbasis. Vorig jaar had ik zestien soorten, variërend van de wilgenhoning in het begin van het jaar tot de heidehoning als afsluiter van het jaar. Naast honing maak ik ook nog bijenbrood, honingwijn en lippenbalsem. Wanneer mensen honing komen kopen, krijgen ze er van mij een rondleiding op de imkerij bovenop. In 2020 won ik zelfs de award voor beste fietsattractie van toerisme Limburg. Al fietsend gaan we dan langs bij de bijen op locatie en als afsluiter is er nog een proeverij.”

Verleden en toekomst

Voor Freddy betekent vakmanschap de inzet en doorzetting om te gaan voor het puurste product. “Een vakman legt zijn hart in zijn werk en streeft steeds naar beter. Vakmanschap wordt een zeldzaam goed dat niet voldoende in het daglicht geplaatst wordt naar mijn mening. In de huidige tijd blijkt nog meer dat er nood is aan vakmanschap, want het houdt tradities, geschiedenis en kunst in stand. Waarden die zonder vakmanschap gewoon zouden verdwijnen en verloren gaan voor de volgende generaties.”

“Vakmanschap is ons verleden, maar meer dan ooit ook onze toekomst.” We zullen moeten leren om op een andere manier om te gaan met onze planeet, als we het leefbaar willen houden voor de volgende generaties. Dat kan alleen maar door pure en eerlijke producten dicht bij huis te kopen. Ik blijf dan ook inzetten op de bewustwording van de rijkdom die moeder natuur ons aanreikt, zowel bij de mensen als bij de overheid”, legt Freddy uit. “Ik wil graag nog heel lang doorgaan met wat ik doe. Om het ambacht levend te houden en in de hoop dat ik een opvolger vind, bied ik startende imkers met veel plezier een opleiding aan.”

Benieuwd geworden naar hoe het eraan toe gaat op de imkerij en naar de verschillende soorten honing? Je vindt Freddy tussen de bijen in de Spoorstraat 11.