Gilberte Claes zorgt met Galleriet voor een duurzame totaalbeleving: “Met onze initiatieven willen we een economie ontwikkelen waarbij vertraging essentieel is”

Galleriet is enerzijds een galerij voor Scandinavische objecten en meubilair en anderzijds een platform voor samenwerkingen met lokale entiteiten. “Onze basisdoelstelling is om de mens terug te verbinden met de natuur”, zegt Gilberte Claes.

Interieurarchitecte Gilberte Claes is de initiatiefneemster achter de galerij Galleriet die in 2010 ontstond. Met de wekelijkse biomarkt Rosendal.Marked dat in 2018 het levenslicht zag, wil ze het belang van duurzaamheid uitbreiden van materialen naar voedsel. “Je vindt er elke week verse producten van lokale telers”, vertelt Gilberte. “Op de site bevindt zich ook nog een eetbare tuin met fruitbomen, groenten, kruiden en eetbare bloemen. De opbrengsten van de eetbare tuin benutten we optimaal door het toepassen van oude bewaartechnieken zoals het drogen, zouten, pekelen en fermenteren van voedsel.”

Daarbovenop opende in 2019 de artisanale bakkerij Rosendal.Brød. “Naast brood van traag gedesemd deeg vind je er ambachtelijke kazen en artisanale producten zoals olijfolie, bieren van een microbrouwerij, hopcider, chutneys en confituren. Ons doel is om het lekkerste brood en gebak aan te bieden en om geleidelijk aan zelfvoorzienend te zijn door onze eetbare tuin optimaal te benutten”, legt Gilberte uit. In 2020 werd het concept van Rosendal.Brød verruimd met lunch en diner op basis van de producten uit de eetbare tuin van Rosendal. “Het brooddeeg bakken we in een houtoven en de resterende warmte benutten we na het bakken optimaal. We garen de met folie ingepakte groenten in de assen van de houtoven langzaam gaar voor de lunch.”

Liefde voor Scandinavië

De rode draad in het werk van Gilberte is haar grote liefde voor Scandinavië. “Die liefde resulteert in een minimalistische vormgeving met veel aandacht voor details. Soberheid en functionaliteit zorgen voor ontwerpen die rust en tijdloosheid uitstralen. Het begrip duurzaamheid zit sterk in het Scandinavisch DNA vervat en dat proberen we volledig te implementeren in onze levenswijze. Duurzaamheid gaat om het respect voor de eigenheid van materialen. Vakmanschap weet die eigenheid te herkennen en op een eerlijke manier te verwerken. Die benadering geldt zowel voor meubels als voor gerechten die focussen op het ingrediënt en de pure smaak ervan.”

“Ecologisch denken staat in schril contrast met de digitale revolutie”, vindt Gilberte. “Op die manier wordt onze maatschappij gestuwd door twee snelheden. Met het oog op een dringend herstel van de natuur, proberen we met kleinschalige initiatieven zoals Rosendal een andere economie te ontwikkelen waarbij vertraging essentieel is. In de eetbare tuin is de traagheid van de seizoenen een belangrijke schakel. De natuur dwingt ons om haar te volgen. We hopen uiteraard dat we ons ecologisch verhaal kunnen blijven verder ontwikkelen, zowel op de site als in de harten van de mensen”, vertelt Gilberte. “Ik hoop op een duurzame toekomst waarin de verzoening van de mens met de natuur centraal staat.”

Ben je benieuwd geworden naar alle projecten van Gilberte Claes? Breng een bezoekje in de Hoefstadstraat 23 of vind meer informatie via Galleriet.be