De passie voor hout zat er bij Jordy Pattar (28) vroeg. Als 4-jarige kleuter zag hij hoe zijn oom het kapsalon van zijn moeder aan het maken was. Hij zei toen dat hij ook schrijnwerker wilde worden. En die belofte maakte hij waar.

“Hout wordt mooier met de jaren”

Was hout altijd je passie?
“Ik heb niet lang getwijfeld over mijn toekomst. Als tiener volgde ik houtbewerking op school en ik wist dat het mijn beroep zou worden. Ik sta elke dag met plezier op. Dit is wat ik zocht in een job.”

Waar heb je het vak geleerd?
“Ik ben in enkele schrijnwerkerijen gaan werken. Eerst was dat eenvoudig werk tot ik een schrijnwerkerij vond waar ik eerste man was. Daar heb ik veel geleerd. De liefde voor het massief hout is daar gegroeid.”

Wanneer ben je het als ambacht gaan beschouwen?
“Dat was toen ik één van de oudste boerderij van Genk kocht, een hoeve uit de jaren 1800. Ik wou die niet zomaar renoveren, maar terug authentiek maken.“

Hoe ga je te werk als een klant bij je komt?
“Klanten vertellen me wat ze willen. Ik teken het uit en als we tevreden zijn, trek ik naar mijn atelier. Eerst maak ik een groot bouwpakket en dan gaat alles naar de werf. Enkel bij het opzetten van het frame krijg ik hulp. De rest doe ik alleen.“

Op welke project ben je het meest fier tot nu toe?
“Ik werk nu aan project met veel details, snijwerk en bogen. Het grootste en moeilijkste tot nu toe. De klant behoort tot de wereldtop in zijn sport en ik sta zomaar even in zijn tuin een gebouw neer te zetten.”

Wie of wat zou je graag eens willen optrekken in hout?
“Ik zou wel eens een kerktoren willen maken. Zoals die van Winterslag. Of een boot, maar dat lijkt me eerder iets voor m’n oude dag (lacht). Er zijn nog veel dingen die ik wil maken.”

 

Atelier Pattar
Weg naar As 239
Mancavewoodworking.be