Met Catti Ceramics viert Kathleen Bessemans haar liefde voor porselein : “Ik vind het fantastisch dat je met keramiek van een amorfe massa pure schoonheid kan creëren”

Kathleen Bessemans ontwerpt met Catti Ceramics verschillende creaties in porselein. “Ik hou ervan om te focussen op het aankleden van een lichaam met juwelen of op het aankleden van een ruimte met interieurobjecten”, legt Kathleen uit.

In 2012 startte Kathleen in bijberoep met Catti Ceramics, sinds een vijftal jaar is het ook haar hoofdberoep. “Mijn passie voor keramiek heb ik al van jongs af aan. Het visuele heeft altijd een grote rol gespeeld, want mijn vader was kunstschilder. Ook in de rest van mijn familie zit het creatieve in de genen”, vertelt Kathleen. “Toen ik achttien was, wilde ik graag een master in de beeldende kunsten volgen. Dat mocht van mijn ouders, maar alleen als ik ervoor koos om les te geven. Dat sprak mij als jongvolwassene helemaal niet aan, dus ging ik voor de opleiding filosofie. Het creatieve is mij uiteraard altijd blijven achtervolgen, dus tien jaar later startte ik met een opleiding keramiek. Daar geef ik momenteel zelfs met veel enthousiasme les in, want ik vind de overdracht van kennis zo belangrijk voor het voortbestaan van ambachten. Wat dat betreft is de cirkel rond.”

“Keramiek heeft dankzij het driedimensionale net wat meer dan schilderen of tekenen. Ik vind het fantastisch dat je enkel met je handen van een amorfe massa pure schoonheid kan creëren. Mijn collectie sieraden bevat halskettingen, ringen, oorbellen en broches die volledig of deels gemaakt zijn uit porselein. De collectie interieurobjecten omvat onder andere serviezen in sobere kleuren met frisse details. Er zijn oneindig veel mogelijkheden binnen keramiek, hierdoor geraak je er wat mij betreft nooit op uitgekeken. Hoe meer kennis ik opdoe, hoe meer ik erdoor geboeid geraak. Ik heb dan ook nooit een tekort aan inspiratie, eerder een tekort aan tijd”, vertelt Kathleen.

Inspiratie

“De verschillende seizoenen kunnen heel prikkelend werken, dus de natuur is voor mij toch wel een grote inspiratiebron”, zegt Kathleen. “Toen ik vorig jaar een hoop aarde in onze voortuin liet leveren, stond die na een tijdje vol met prachtige klaprozen. Mijn atelier kijkt uit op de voortuin, dus dat heeft mij enorm geïnspireerd. Ik heb heel wat bloemen gedroogd en ik ben deze nu aan het verwerken in verschillende creaties. Daarnaast zorgen de klaprozen voor een algemene florale wind in mijn werk, want ik ben nu bijvoorbeeld ook afdrukken van planten aan het verwerken.”

“Ik vind dat we met zijn allen opnieuw veel meer de waarde van handgemaakte producten moeten inzien. Uiteraard zijn die wat duurder door de vele uren handenarbeid, maar het is dan ook duizend keer waardevoller omdat het met de ziel en de passie van iemand gemaakt is”, legt Kathleen uit. “Ik vind het dan ook mooi dat de stad Genk steeds de schoonheid in beeld probeert te brengen door mensen te ondersteunen die creatief bezig zijn. Dat de stad voor deze mensen een podium voorziet vind ik heel positief en hoopgevend naar de toekomst toe.”

Benieuwd naar de creaties van Kathleen? Snuister online al eens rond via Catti.be.