
Vioolbouwer Ludo Wevers is al veertig jaar een gevestigde waarde in de stad: “De liefde voor klassieke muziek en hout resulteerde in een passie voor het bouwen van violen”
Ludo Wevers werkt als zelfstandig vioolbouwer en restaurateur op een boogscheut van C-mine. “Zelf werk ik naar de voorbeelden van beroemde oude Italiaanse meesters, denk maar aan Stradivari, Amati en Guarneri”, vertelt Ludo.
“Na een opleiding altviool aan de Genkse muziekacademie en aan het conservatorium van Brussel bleef ik wat op mijn honger zitten. Langs de kant van mijn moeder was houtbewerking sterk vertegenwoordigd, want in alle generaties bevonden zich schrijnwerkers en meubelmakers. De liefde voor klassieke muziek en in het bijzonder voor de viool en altviool, gecombineerd met de aangeboren liefde voor hout resulteerde in een passie voor het bouwen van violen”, legt Ludo uit. “Een viool bouwen is handwerk van A tot Z, tot op een fractie van een millimeter nauwkeurig. Hout koop ik enkel in gespecialiseerde houtzagerijen waar ze Bosnische esdoorn verkopen. Deze houtsoort heeft een hoge klankkwaliteit door de combinatie van de ondergrond en de hoogte waar de bomen groeien.”
“De hoeve die we kochten en restaureerden had een ruim bijgebouw dat zich perfect leende tot de uitbating van een handelszaak”, vertelt Ludo. Mijn zaak is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een bedrijf dat klanten in Limburg, maar ook in de rest van Vlaanderen en zelfs Spanje en IJsland weet te overtuigen. Regelmatig krijg ik geïnteresseerde kunstliefhebbers over de vloer. Die laat ik met veel plezier kennismaken met de constructie van een viool, de verfijnde houtbewerking, het typische gereedschap, de gebruikte houtsoorten en de natuurlijke harsen en oliën om de vernis te maken. Dat eindigt dan meestal met een klein concertje op de eigen instrumenten. Ik ben fier dat ik zowat alle strijkers van de academie van Genk over de vloer krijg. Door als restaurateur de instrumenten te onderhouden, blijft de viool een band scheppen tussen mij en de academie.”

Verademing
“Vakmanschap is resultaat nastreven alsof het geleverde werk voor jezelf is”, zegt Ludo. “Mijn beroepsbezigheden vragen veel geduld en concentratie, want je werkt soms aan instrumenten die een fortuin waard zijn. Beroepsernst en respect voor wat je maakt en verkoopt, vind ik heel belangrijk. Dat klanten mij na het betalen van hun factuur nog eens extra bedanken met een flesje bubbels of een doosje pralines, geeft mij zo’n voldaan gevoel en bevestigt dat de filosofie in mijn atelier klopt. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat de volgende generaties - zowel muzikanten als publiek - kunnen genieten van muziek door het bouwen van nieuwe instrumenten en het redden van oude.”
“Het blijft na veertig jaar nog steeds een verademing om maandagochtend te starten met werken en niet onmiddellijk te verlangen naar vrijdagavond. Ik ben nu 67 jaar en dus al twee jaar pensioengerechtigd, maar ik wil graag nog verder werken tot ik 70 ben. De gezondheid is gelukkig nog prima en mijn ervaring en kennis zijn optimaal nu. Deze job laat je niet zomaar los, de passie en de liefde voor de viool en haar klankrijkdom zijn nog veel te groot om nu al op mijn lauweren te rusten.”
Geïnteresseerd om meer te weten te komen over deze ambacht? De vioolzaak van Ludo kan je op aanvraag bezoeken in de Huisbamptstraat 11.