Martine Geladi weeft natuurlijke materialen tot kwalitatieve en unieke producten: “Door een spel van draden, kom ik tot kleurrijke structuren en minimalistische composities “

Met 10spotting focust Martine Geladi zich op het weven van unieke sjaals en kwalitatief tafellinnen. Daarnaast geeft ze regelmatig workshops om anderen de kneepjes van het vak te leren. “Mijn liefde voor het ambacht is ontzettend groot”, bevestigt Martine.

“Mijn grootmoeder breide en mijn moeder was een fijne naaister”, start Martine haar verhaal. “Ik had zelf niets met deze specifieke technieken, maar wel met het stof maken van draden. Na een opleiding textielontwerp en verschillende masterclasses in binnen- en buitenland verdiepte ik mij in het handweven. Door een vakkundig spel met draden, kom ik tot kleurrijke structuren en minimalistische composities. Ik heb een voorliefde voor duurzame en natuurlijke materialen zoals Tencel, hennep, linnen en merinowol. Mijn passie voor textiel en nauwgezet werk vertaal ik naar een hoge kwaliteit en afwerkingsgraad.”

Martine haalt haar inspiratie voornamelijk uit pianomuziek. “Ik componeer graag mijn weefsels bij de fijne muziek van onder andere Wouter Dewit, Jean-Michel Blais en Abdullah Ibrahim. Tijdens het weven ontstaat een tactiel spel tussen hand en hoofd. Ook het geven van demonstraties en workshops of een samenwerking met andere creatieve geesten begeestert me enorm. In mijn open atelier in Hasselt begeleid ik mijn klanten dan ook vol enthousiasme.”

Soberheid en kwaliteit

“Eenmaal mijn ontwerp klaar is, ga ik aan de slag met het scheren van de ketting. Daarna maak ik het getouw weefklaar en dan kan het weven beginnen. Als het weefsel klaar is, wordt het gewassen en afgewerkt”, legt Martine uit. “Zelf maak ik vooral sjaals met grafische patronen, maar ook tafellinnen zoals servetten en tafellopers weef ik. Die worden steeds gekenmerkt door hun soberheid. Voor het tafellinnen weef ik het liefst met composteerbare garens zoals hennep en linnen. Daarnaast maak ik ook vrij werk, zoals mijn project voor de tentoonstelling BLACK in C-mine van vzw Het Labo. Daarvoor werkte ik met carbon, een gouden draadje en steenkool.”

“Vakmanschap staat in mijn ogen voor kwaliteit”, vindt Martine. “Daarnaast vind ik het repetitieve van de bewegingen, de geluiden van het mechanische getouw en de zachtheid van de materialen heel ontspannend. Ik hoop dat het ambacht nog meer erkend wordt in de toekomst. Om die reden werk ik al sinds 2016 samen met Bokrijk, het perfecte platform om mijn liefde voor het vakmanschap te delen met het publiek. Ik ben er op verschillende fronten actief. Zo geef ik enerzijds demonstraties in het museum op mijn tafelweefgetouw dat handig is om mee te nemen. Ik toon graag elke demonstratie een andere weeftechniek en de interesse van het publiek geeft me telkens enorm veel energie. Anderzijds neem ik deel aan de verschillende sessies van Vaklab die mij als ondernemer veel beter gepositioneerd hebben. Ik ben Vaklab dan ook enorm dankbaar.”

Ben je op zoek naar een ambachtelijke workshop of een demonstratie in het handweven? Bezoek het atelier van Martine in de ​​Spoorwegstraat 50 in Hasselt of breng haar een bezoekje in Bokrijk. Ook een workshop op verplaatsing is mogelijk. Bezoek de website via 10spotting.be/

Fotografie: Decock, Guillaume