
In april dit jaar viert Marylène Madou de vijfde verjaardag van haar eigen modelabel. “Mijn prints geven mij de mogelijkheid om mijn eigen wereld te creëren én te dragen”, legt ze uit.
“Toen ik mijn modelabel startte, focuste ik mij enkel op zijden sjaals”, vertelt Marylène. “De fascinatie voor de carré - zoals ze een vierkante zijden sjaal ook wel eens noemen - komt door de prachtige etalages van Hermès die ik als tiener al bewonderde in de grote modesteden. Daarnaast vind ik een vierkant een heel mooie vorm om een print voor te ontwerpen. Op die manier kan ik experimenteren met omkaderingen en speciale plaatsingen van patronen.”
“Een zijden carré is ook een echt verzamelstuk. Sommige klanten verzamelen al jaren de mooiste sjaals en hebben enkele pareltjes in hun collectie. Sinds 2020 ontwerpt Marylène ook kledingcollecties en speciale kledingstukken voor artiesten en andere bekende Vlamingen. “Daarnaast hebben we momenteel een samenwerking lopen met keramiste Liane Castermans en verkopen we geweven plaids. Het modelabel evolueert dus wel echt naar een lifestylelabel.

Authentieke technieken
Marylène gaat steeds op dezelfde manier te werk. “Elke digitale print start met een reeks originele tekeningen”, legt ze uit. “Deze maak ik meestal met de hand: met papier en pen of met gouacheverf. Soms ontwerp ik rechtstreeks op een digitaal tekenbord, maar ik verkies toch de authentieke technieken. Mijn inspiratie haal ik vooral uit foto’s die ik gemaakt heb in musea of op reis en uit vintage afbeeldingen. Om het origineel aan te pakken, probeer ik unieke tweedehandsboeken te pakken te krijgen of maak ik collages van beelden. Na dit proces scan ik de tekeningen stuk voor stuk in om er digitaal mee aan de slag te gaan. Die afwisseling is echt cruciaal in mijn manier van werken.”
Marylène vindt ook duurzaamheid heel belangrijk. “Voor mij draait dat begrip om het creëren van kwalitatieve stukken die je aankoopt om
jaren van te genieten en misschien zelfs door te geven aan anderen. Daarnaast werk ik enkel met gecontroleerde fabrikanten, waar er oog is voor redelijke lonen en werkomstandigheden. Voor mij persoonlijk is dat nog belangrijker dan het werken met duurzame stoffen. We focussen ons uiteraard vooral op organische stoffen, maar waar we toch synthetische stoffen moeten gebruiken recycleren we de overschotten volledig door er bijvoorbeeld notitieboekjes van te maken. Op die manier blijft de impact op het milieu beperkt.”

Uniek en authentiek
“Het beheren van een vaardigheid tot in de puntjes, dat betekent vakmanschap voor mij”, legt Marylène uit. “Ik leer nog steeds bij en wil mezelf met iedere print verbeteren. Grote multinationals krijgen meer en meer invloed, dus in de toekomst zal er nog meer nood zijn aan mensen die unieke vaardigheden bezitten en de authenticiteit van een bepaald vakmanschap kunnen verderzetten.”
Voor Marylène is Genk de perfecte mix van het multidisciplinaire en het multiculturele en tegelijk is de stad volgens haar ook een clash tussen beton en de natuur. “Dat leunt heel dicht aan bij mijn manier van werken. Ik hoor niet volledig thuis in de modewereld, maar ook niet in de grafische wereld. Ik hang er zo’n beetje tussen. Genk ademt ook design, denk maar aan namen als Piet Stockmans. Daar wil ik gerust naast staan als creatieve ondernemer in Genk.”
Ontdek meer via Marylenemadou.com/