Matteo La Rosa focust op de harmonie tussen het kledingstuk en het lichaam : “Ik ontwerp graag voor vrouwen die weten wat ze willen en niet bang zijn om dat te laten zien”

De Belgisch-Italiaanse modeontwerper Matteo La Rosa doopte zijn modelabel LA ROSA. “De collecties bevatten stukken voor vrouwen die zich goed voelen in een edgy silhouet met monotone kleuren”, legt Matteo uit.

“Al van kleins af aan drapeerde ik stoffen op familieleden en vond ik het fijn om stoffen als cadeau te krijgen. Mijn ouders zijn altijd heel modieus geweest, dus de liefde en passie voor kleding hebben we echt gemeenschappelijk”, vertelt Matteo. “De dromen die ik had als kleine jongen komen allemaal uit momenteel. Zo toonde ik in oktober 2020 mijn eerste officiële collectie aan het publiek tijdens de Paris Fashion Week en stond ik reeds met een artikel in Vogue Italia.”

 “Mijn eigen modelabel LA ROSA startte ik op in 2019. Ik ontwerp steeds voor vrouwen die sterk in hun schoenen staan, ongeacht hun leeftijd. Vrouwen die weten wat ze willen en niet bang zijn om dat te laten zien. We werken voornamelijk op bestelling, zeker wat de couturejurken betreft. Omdat ik duurzaamheid ontzettend belangrijk vind, worden onze kleren geproduceerd in onze eigen ateliers in België. Elk stuk moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen, want ik sta heel hard achter het principe van slow fashion. Er is niks beter dan een kledingstuk dat mooier wordt doorheen de jaren.”

Connectie met de stad

“Met LA ROSA spelen we in op de stiel van het kleermaken, maar dan met een knipoog”, legt Matteo uit. “Zo zijn de gedrapeerde jurken een vaste waarde geworden voor het merk. Ze komen dan ook elk seizoen terug in verschillende variaties. Vakmanschap is wat mij betreft ontzettend belangrijk. Zonder de juiste kennis van het vak kan je je niet onderscheiden op de markt, want het gebrek aan techniek en vakmanschap zal je beperken in je creativiteit. Zelf sta ik op creatief vlak sterker dan op technisch vlak, maar ik laat mij op dat gebied graag bijstaan. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen je creativiteit en je technische vaardigheden.”

“Wanneer ik door Genk rijd en de mijnen en de cités zie, brengt mij dat meteen terug naar mijn kindertijd”, vertelt Matteo. “Ik voel een echte connectie met de stad en dat komt mijn creativiteit alleen maar ten goede. Vandaar dat ik besloten heb om terug te keren naar mijn roots na vijf jaar in Antwerpen gewoond te hebben. Onze showrooms zijn nog steeds in Antwerpen en Brussel, maar het hoofdkwartier van LA ROSA bevindt zich in Genk.”

In de nabije toekomst wil Matteo graag een open atelier organiseren. “Zo kunnen geïnteresseerden het technische proces van het assembleren van een kledingstuk volgen. Daarnaast focussen we ons volop op de internationale markt en zullen we binnenkort onze collecties uitbreiden met accessoires en schoenen. Heel spannend allemaal, maar we zijn er helemaal klaar voor!”, besluit Matteo.

De collecties van Matteo La Rosa vind je online via Matteolarosa.be.

© Lorenzo Frison (fotograaf)