TEK STIEL begon als een stadsproject in Genk, geleid door productdesigner Linde Hermans en tekstieldocent Sofie Hermans. Een diverse groep mensen creëerde samen tassen van oude visnetten, die werden tentoongesteld en verkocht. Het project werd genomineerd voor de Henri Vandevelde prijs en was te zien in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Later ontwierp een nieuwe groep tafelgoed en werden boodschappentassen versierd in Couleur Coiffeur, beide gemaakt van restmaterialen.

Uit deze groepen ontstond de wens om verder te werken en een eigen atelier te openen. Rita en Sabine openden een TEK STIEL atelier aan de rand van Shopping 2, waar iedereen welkom is om samen te werken met restmaterialen uit de textielsector. Deelnemers kunnen hun eigen ideeën en inspiratie meenemen, en het atelier biedt ondersteuning en inspiratie om deze ideeën te realiseren.

Het atelier heeft al vele creaties voortgebracht, waaronder Leesje en Wurm, schattige figuren die kinderen aanmoedigen om te lezen, en Bar Goud, een duurzame versiering van ballonnen met een voetbalstructuur. Studenten van de LUCA School of Arts komen ook naar het atelier voor technische ondersteuning en om hun eigen ontwerpen te maken.

Het atelier heeft ook individuen geholpen bij het maken van persoonlijke projecten, zoals een man die een gsm-zakje wilde maken dat aan zijn riem kon worden bevestigd, en een zwangere vrouw die kussens maakte voor haar interieur en later terugkeerde om een speeldeken te maken voor haar neefje in Frankrijk. Het atelier heeft ook kostuums gemaakt voor theatergezelschap Cie Tartaren en een verjaardagsstoel voor een bistro in Genk.

TEK STIEL en de stad Genk delen een toewijding aan duurzaamheid, en het atelier blijft zorgen voor een creatieve en inspirerende omgeving voor iedereen die wil creëren.

TEK STIEL
Rootenstraat 31, 3600 Genk
tekstielgenk@gmail.com
www.tek-stiel.be