
Veerle Stinckens van Cozine houdt schilderijen in topconditie: “Elk schilderij is belangrijk voor ons erfgoed en onze geschiedenis”
Cozine is het atelier van Veerle Stinckens dat zich focust op het behoud en het herstel van schilderijen. Zowel oude kunst als moderne werken passeren de revue. “Ik restaureer zowel panelen uit de zestiende eeuw als de moderne werken van Felix De Boeck”, vertelt Veerle.
“Ik ben een van de gelukkigen die al van kleins af aan wist wat ze wilde doen later”, legt Veerle uit. “Ik heb altijd een sterke interesse in kunst gehad en behaalde in 2001 dan ook mijn masterdiploma conservatie en restauratie schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Kort na het behalen van dat diploma startte ik met Cozine in bijberoep en drie jaar later werd het mijn hoofdberoep. Het restaureren van schilderijen is echt mijn grote passie en ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit iets anders zou doen.”
Veerle werkt zowel voor kerken, kloosters, musea als voor privéverzamelaars. “In al die jaren heb ik al aan heel wat prachtige schilderijen mogen werken. Zo vond ik de landschappen die ik mocht restaureren voor het Emile Van Dorenmuseum in Genk een ontzettend fijne opdracht”, vertelt Veerle. “Toch zal ik nooit een werk weigeren omdat het bijvoorbeeld niet belangrijk genoeg zou zijn, want ook de emotionele waarde telt mee. Die kan heel groot zijn voor iemand, wanneer het bijvoorbeeld om een schilderij van een grootmoeder gaat. Ik heb steeds heel veel respect voor elk schilderij waaraan ik mag werken.”

Een eigen geschiedenis
“Zonder vakmanschap zouden er heel wat schilderijen verloren gaan”, vertelt Veerle. “Er zijn altijd de topstukken die constant goed verzorgd worden, maar er zijn ook schilderijen die te weinig aandacht krijgen volgens mij. Die zijn misschien van iets mindere kwaliteit, maar ik vind elk schilderij belangrijk voor ons erfgoed en onze geschiedenis. Daarom geeft het mij veel voldoening dat ik er samen met enkele collega’s kan voor zorgen dat we ook die schilderijen kunnen bewaren”, legt Veerle uit. “In België zijn er ook al heel wat kerken en musea die preventief werken door aan de klimatologische omstandigheden te denken. Zo valt het belang van de juiste temperatuur en het juiste licht voor het bewaren van kunstwerken niet te onderschatten.”
“Wanneer je een schilderij restaureert heb je altijd je basiskennis waarmee je aan de slag kan, maar elk schilderij zit toch anders in elkaar. Zo is veel afhankelijk van het soort verf dat gebruikt werd of de drager waarop het schilderij gemaakt is. Daarnaast heeft elk werk een eigen geschiedenis op vlak van beschadigingen en eventuele eerdere restauraties. Bij elk nieuw schilderij moet ik daarom opnieuw inschatten hoe ik het precies zal aanpakken, maar net dat vind ik er zo fijn aan. Dat is net zoals bij de dokter: zij vertrekken ook vanuit hun basiskennis, maar iedereen is anders en daar moet je telkens weer rekening mee houden.”
Meer informatie over het werk van Veerle vind je terug via Cozine.be.