
Widukind Stockmans timmert verder aan het succes van Studio Pieter Stockmans: “Porselein kan niet gevormd worden, het vormt degenen die het maken”
De Studio Pieter Stockmans is al sinds 1987 een begrip in Genk. Widukind Stockmans - dochter van - is er nu zaakvoerster en leidt het levenswerk van haar vader in goede banen. “Mijn vader werkt al sinds 1963 met porselein en beschikt dus over bijna zestig jaar know-how in het vak.”
In Studio Pieter Stockmans werken ze uitsluitend met hardporselein. “Dat materiaal wordt binnen de keramiek het hoogst gebakken”, legt Widukind uit. “We zijn momenteel de enigen in de Benelux die met hardporselein werken, aangezien het maken ervan heel wat tijd en geduld vergt. Wij zeggen altijd: ‘Porselein kan niet gevormd worden, het vormt degenen die het maken’.” Elke handeling - maar liefst zeventien in totaal - vereist nauwgezette aandacht.
“En elke stap in dat proces draagt bij aan het uitzonderlijke eindresultaat”, vertelt Widukind. “Hardporselein wordt gebakken op 1400° C. De combinatie van deze hoge temperatuur en de specifieke omgeving in de oven resulteert in een product dat sneeuwwit en volledig dicht gesinterd is. Hierdoor is het niet langer poreus en kan je het ongeglazuurd gebruiken en reinigen.” Voor het team van Studio Pieter Stockmans is de natuur een grote inspiratiebron. “Voor de nieuwe producten die Frank en Piet ontwikkelen, luisteren we naast de natuur uiteraard ook steeds naar onze klanten.”

“Keramiek is echt vakmanschap en dat ontstaat pas als je jaar in, jaar uit met dat vak bezig bent”, vindt Widukind. “Doordat we zo geboeid zijn door het materiaal, leren we nog elke dag bij. Je combineert het verleden en het heden en zorgt ervoor dat het ambacht verder evolueert. Als vakman creëer je producten die een leven lang meegaan. Dat vind ik enorm belangrijk in deze tijd en het belang ervan zal alleen maar toenemen. Als we het klimaat en de economie op de juiste manier willen combineren, zal vakmanschap absoluut noodzakelijk zijn. Vakmensen zijn immers steeds bekommerd om het totaalplaatje. Kijk daarom naar de kwaliteit in plaats van de prijs als je een aankoop doet. Vaak kan je op die manier een product zelfs doorgeven aan de volgende generatie. Kwaliteit is op het moment dat je het koopt duurder, maar op termijn komt het altijd goedkoper uit.”
“Het vakmanschap heeft mij altijd geboeid. Het heeft heel wat tijd nodig vooraleer je tot een goed resultaat komt, omdat er veel details zijn die meetellen. Als er één schakel in ons team ontbreekt, kunnen we geen mooi product creëren”, vertelt Widukind. “Een machine kan dan ook nooit tot hetzelfde resultaat komen. Handenarbeid geeft veel voldoening omdat je op het einde van de dag zelf iets tastbaars gemaakt hebt.”

Authentiek ondernemen in Genk
Volgens Widukind bevinden zich in Genk heel wat unieke ondernemers. “Het is een stad die enorm ontwikkelt. In grote steden heb je vaak veel ketens, maar in Genk hebben we nog veel authentieke ondernemers zoals Peppe, Luc Margiela, Galleriet, Michael Verheyden en Koen Somers. Die moeten we koesteren, want zij zorgen ervoor dat Genk uniek blijft. We beseffen dat eigenlijk veel te weinig. Ze mogen geen uitstervend ras worden en dat kan alleen maar als we trots zijn op hen. Als ze op de kaart gezet worden door ons, Genkenaren. Dat is dan ook mijn droom: vakmanschap doorgeven aan de jongere generaties.”
Ontdek je graag de unieke producten van Studio Piet Stockmans? Bezoek de winkel in C-mine of neem een kijkje op hun online webshop via Pietstockmans.com.