Interview van Juul Prinsen

“Genk zal mijn tweede thuis blijven”

Ze had nog nooit van Genk gehoord, maar ondertussen woont studente Juul er vier jaar. “Ik heb Genk omarmd. Als jonge ontwerpster krijg je alle kansen in Genk. De gastvrijheid is er enorm en iedereen is altijd even vriendelijk”, zegt studente aan LUCA, school of Arts.

“Wanneer ik over straat loop, zeg ik tegen iedereen goeiendag. Dat leerde ik in Genk”, zegt Juul Prinsen (23). Ze komt uit Eindhoven en trok voor haar studies naar Genk. “Ik leerde LUCA, school of Arts en de opleiding productdesign kennen tijdens een onderwijsbeurs in Eindhoven. Ik had nog nooit van Genk gehoord en dacht eerst dat het om een tikfout ging”, lacht ze. “De opleiding trok me wel en zo verhuisde ik naar Genk. Het is geen gangbare studentenstad met veel uitgaansmogelijkheden voor studenten. Dat maakt dat de studenten die hier wonen wel heel gefocust en ondernemend zijn.” Ze deelt een appartement met twee andere studenten op het achtste verdiep pal in het centrum. “Het uitzicht is prachtig. Hier zie je al wat voor een groene stad Genk is. Ik woon dicht bij het station, handig want ik kom altijd te laat. Ook de school op de site van C-mine ligt niet ver. Een prachtige locatie. Mooi wat de stad met de oude mijngeschiedenis gedaan heeft. Op veel plaatsen ligt industrieel erfgoed er maar verlaten bij of maken ze er een ontoegankelijke hipsterplek van. C-mine is dé plek voor kunst- en cultuurliefhebbers. C-mine mikt hoog met interessante tentoonstellingen zonder pretentieus te zijn. Zoals de expo van Tim Walker. Die was te bezoeken in de grootste steden, zoals in Londen, maar ook op het domein van C-mine. Daar mag Genk trots op zijn. Ik ga in C-mine graag naar de voorstellingen van Nuff Said, een creatief gezelschap dat een mix van comedy, muziek en literatuur brengt.”

Van muurklimmen tot de skeelerroute

Gezellig iets drinken doet Juul bij George and the Bear in de Vennestraat. “Een toffe combinatie tussen platenwinkel en koffiebar. Hebben we zin in een sapje, dan is Boost Bar the place to be. Recent ontdekten we Dis & Dat, een gezellige breibar. Ik hou wel van die grootmoedersactiviteiten en kan er een hele middag zitten breien. Je kan er ook genieten van goed eten en grootmoederskost. Is het mooi weer, dan vind je me terug op één van de terrasjes op de Grote Markt.” Op maandag is Juul steevast sportief en gaat ze muurklimmen in het Sportpark. “Ik hang ook graag rond op het skatepark en in de zomer trek ik de inlineskates aan om de skeelerroute te ontdekken. Maar wat ik echt mooi vind aan Genk is toch de natuur. Ik hou van de buzz van een stad en daar doe ik tonnen inspiratie op. Maar wil ik mijn hoofd leeg maken en ontspannen op een niet-digitale manier trek ik De Maten in. De Stiemervallei is zo’n ander stukje prachtige natuur midden in de stad. Ik nam deel aan een kunstproject van Constructlab waarbij we in drie dagen met zelfgemaakte vloten over de Stiemer voeren.”

Liefde voor creatieve studenten en ondernemers

Het mooie aan Genk volgens Juul is dat het stadsbestuur openstaat voor nieuwe ideeën en daarbij jonge creatieve ondernemers steunt. “In oktober organiseerden ze Roho, een markt met allerlei ambachtelijke en creatieve producenten van jonge ondernemers. Ik verkocht er zelf tassen gemaakt uit het zeil van de oude werfdoeken die ik van de stad kreeg”, zegt Juul. “Onlangs hebben we met een achttal laatstejaars studenten GERAAS-collectief opgestart, om zo ook na onze studies nog te blijven samenwerken. We gingen op zoek naar een atelier. In samenwerking met de stad Genk en LUCA, School of Arts openen we binnenkort Het Werkhuis in de voormalige Trioscoop tussen Shopping 1 en Shopping 2. In weinig andere steden krijg je zo’n samenwerking als student voor elkaar. In het warme Genk waar het stadsbestuur veel liefde heeft voor jonge ondernemers en creatievelingen, krijgen we wel het vertrouwen. Het Werkhuis zal een nieuwe hotspot worden waar artistieke jongeren en studenten de kans krijgen om te experimenteren, om dingen te maken en te verkopen en waar tentoonstellingen en lezingen georganiseerd worden”, zegt Juul trots. “Ik geraak zelf steeds meer gehecht aan Genk. Het is mijn studentenstad, dus ik weet niet of ik er zal blijven wonen, maar ik weet wel dat ik naar Genk zal blijven terugkomen.”