Uniek waterlandschap in het hart van Limburg

In de Wijers is water nooit ver te zoeken. Je wandelt of fietst er langs 1001 vijvers, beken of het Albertkanaal door een van de mooiste streken van Limburg. Onderweg in De Wijers kan je halt houden bij tal van bezienswaardigheden. Bokrijk, Abdijsite Herkenrode, Kelchterhoef: het zijn maar enkele van de vele toppers die je daguitstap compleet maken. In Bokrijk neemt het fietspad je bovendien mee dwars door de vijver van de ene oever tot aan de andere.

 

 

De Maten is een beschermd natuurreservaat van 300 ha, een van de mooiste in Vlaanderen en onderdeel van De Wijers. Een mix van vijvers met alle vegetaties die typisch zijn voor de Kempen. Er zijn duinen met struikheide, vijvers en moerassen, moerasbos en weilanden. Vogels komen hier graag broeden of uitrusten tijdens hun trek naar het zuiden

TIP!  Nabij fietsknooppunt 560 kan je picknicken met zicht op de vijvers.

 

Wandelen in het land van 1001 vijvers

Een streek waar de échte natuurliefhebber thuis is

De vijvers – bij ons heten ze wijers – zijn een paradijs voor heel wat zeldzame planten en dieren. Ze vormen een adembenemend decor voor wandelaars. Laat je onderdompelen in het land van 1001 vijvers …

Wandeltips

  • Zin om met Natuurpunt op pad te gaan ? Ontdek de geplande activiteiten en begeleide wandelingen.  Samenkomst op de parking van De Slagmolen, Slagmolenweg 74.
  • niet geschikt voor rolstoelgebruikers, moeilijk voor buggy's,
  • trek stevig schoeisel aan bij regenachtig weer,
  • wegens de kwetsbaarheid van het gebied zijn honden niet toegelaten.

Fietsen in het land van 1001 vijvers

Beleef natuur op de eerste rij

De knooppunten van het Limburgse fietsroutenetwerk leiden je steeds langs de meest belevingsvolle en autoluwe fietsweggetjes. Geen zin om zelf te puzzelen met de knooppunten? Ontdek de mooiste routes in de themafietskaart De Wijers. 5 fietsroutes van 28 tot 48 km gidsen je door het land van 1001 vijvers en laten je De Wijers op en top beleven.