De GR5 is één van de populairste lange afstandswandelingen van Europa. De route loopt van de Hoek van Holland naar Nice en passeert ook door Genk.  De GR 5 werd populair dankzij de gelijknamige één-serie. Zijn de wit-rode markeringen je nog nooit opgevallen?  

Wandelambassadrice Maaike neemt ons mee op pad.  

Met m’n wandelschoenen aan, een rugzak en enorm veel goesting begin ik aan mijn tocht van 18 km van het Albertkanaal tot aan de grens met Zutendaal. De route start meteen met een knaller! Ik wandel het natuurgebied De Maten in en wordt omringd door vijvers, wuivende rietkragen en heide. Wist je trouwens dat De Maten één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen is? Hier komt mijn verrekijker van pas om de vele watervogels te spotten. Ze trakteren me op een geweldig concert, wat de stilte alleen maar opvallender maakt. En er zit nog meer leven in De Maten. In de poelen krioelt het van de kikkers. Er springt een klein exemplaar op mijn schoenen. In de verte zie ik een everzwijn met haar jongen. Spannend!  

Schommelen!

Via de Slagmolen wandel ik De Maten uit. Hier kan ik kiezen of ik de Stiemerroute volg of doorga. Ik blijf op mijn pad naar Nice. Via Termien kom ik aan de Melberg. Een prachtige plek om even te rusten en op zoek te gaan naar de oude jeneverbesbomen. Hier maakt de route een splitsing. Je kan de GR5 verder volgen richting Kolderbos. Of je kiest de variant die loopt via Genk-Centrum. Ik beslis om naar het centrum te gaan. Na anderhalve kilometer ben ik er al. Ik passeer het stadhuis en het station. Volgende stop is de Molenvijver. Bekend terrein voor ons Genkenaren maar toch spot ik iets nieuws. Naast de gezellige picknickplekken staat er nu een schommel. Ideaal om even mijn benen los te gooien na al 12 km wandelen! Je krijgt er een leuk verhaal bij als je aan de schommel de QR-code scant met je smartphone.

Coole hangbrug

Op weg naar Kattevennen passeer ik eerst nog het Heempark. Omringd door spelende kinderen in de speeltuin zie ik geitjes en konijnen rustig genieten in het zonnetje. De route neemt me mee naar het achterliggende gebied van het Heempark waar ik via een coole hangbrug uitkom op een piepkleine vlonder aan de vijver. Een heerlijke plek, helemaal voor mezelf. Ik kom tot rust.

Het is een warme dag, dus geven de bomen van Kattevennen gelukkig de nodige koelte. Via grote en kleinere bospaden ga ik dieper het bos in. Van hieruit gaat de route richting grens met Zutendaal, mijn eindbestemming. Maar ik besluit om bij de splitsing toch even naar het domein te wandelen via de blauwe route.

Bliksem schicht

Ik bereik een immens schansencomplex, een dry slope voor snowboarders, weliswaar nog in aanbouw. Maar bovenop staat er een uitkijktoren, die je binnenkort via het Bliksempad kan bereiken. Het pad stijgt naar boven zoals een bliksemschicht. Ik daag je uit om het midden augustus zeker eens uit te testen! Zal ik nog doorwandelen naar de Lourdesgrond, het eindpunt van mijn stukje GR5? Nee, genoeg voor vandaag. Ik plof neer op het terras van de Krater en vertel mijn wandelverhaal aan een vriendelijk koppel dat een weekendje Kattevennen doet met de mobilhome. Ze gaan het morgen uittesten!

Meer wandeltips? Volg @ga_eens_wandelen op Instagram.