Interview van Mariane en Marcel

“Onze wereldreis blijft in Genk”

Ze hebben altijd hard gewerkt in de Griekse Frituur en restaurant O Geros. Nu springen Mariane en Marcel niet liever dan op de fiets om Genk te verkennen. “We planden een wereldreis, maar zijn nog niet verder geraakt dan eigen stad. Elke dag opnieuw ontdekken we hier nieuwe verbazingwekkende plekken’, lachen Mariane en Marcel.

De ouders van Mariane Tzamouranis (62) kwamen ooit naar België voor een beter leven. Na enkele jaren gewerkt te hebben in de mijn, een jeansfabriek en een eigen kruidenierswinkeltje gehad te hebben, openden ze in 1974 een Belgische frituur waar ze Griekse specialiteiten verkochten. “In de volksmond al snel de Griekse Frituur, zo noemden wij de zaak later dan ook officieel.” In 1983 namen Mariane Tzamouranis en haar man Marcel Nelles (62) de zaak over. “We hebben 42 jaar met veel liefde en passie de Griekse Frituur en restaurant O Geros gerund. Sinds corona zijn de twee samengesmolten tot één zaak. Wijzelf gingen in september met pensioen. Onze dochters Vallina en Sari namen de zaak over. Ze vonden dat zo’n verhaal niet verloren mocht gaan.” Vallina is al langer actief in de culinaire wereld. Gepassioneerd door het creëren van originele drankjes bracht ze enkele jaren geleden een eigen gin, Vallina’s gin met masticha, op de markt. “Het is een Limburgse gin met een Grieks temperament”, legt Mariane uit. “De gin bevat een infusie van de hars van de mastiekboom. Heel uniek.” En zo weten Mariane en Marcel dat hun zaak in goede handen van de twee dochters is. “Voor ons is het nu tijd om te genieten. Als het nodig is, steken we nog steeds een hand toe, maar we willen nu vooral ontspannen.” En dat doen ze het liefst op de fiets in Genk.

Central Park van Genk

“We kochten een fietsrek voor op de auto, maar hebben ‘m amper een enkele keer gebruikt. We ontdekken in Genk nog elke dag mooie plekken en zo geraken we niet buiten de stad. Ik wilde graag op wereldreis, maar eigenlijk zijn mijn favoriete plekken in Genk ook een kleine wereldreis. In LABIOMISTA voel ik me een beetje in het Central Park in New York, een prachtig park waar natuur en kunst samenkomen. We hebben in vervlogen tijden even een brasserie gehad in de Zoo van Zwartberg. Ik zie de dierentuinbaas nog steeds met zijn twee leeuwen de trap naar beneden komen in zijn villa. Knap wat kunstenaar Koen Vanmechelen er samen met de stad van gemaakt heeft”, zegt Mariane. De reis zet zich verder langs C-mine. “Vooral ’s avonds komen we hier graag. Dan kijk ik altijd even naar boven naar de verlichte schachttoren. Het heeft iets speciaal. Als ik de gerenoveerde mijnsite aanschouw, denk ik: wauw wat hebben we hier toch allemaal in Genk. Dit stukje erfgoed dat zo mooi bewaard is gebleven, is echt uniek. En als je bekijkt welke straffe tentoonstellingen er te gast waren in C-mine, dan mogen we zeker fier zijn. Tim Burton kwam nog in ons restaurant eten toen hijzelf te gast was op zijn expo in Genk. Je moet zeker niet enkel iets in de Griekse Frituur eten, ik zou zeggen bezoek eens vier zaakjes in de Vennestraat en je hebt al een wereldreis gemaakt”, zegt Marcel.

Geheim plekje

Nu ze meer tijd hebben, zijn Mariane en Marcel ook graag sportief bezig. “Ik beklim graag de terrils”, zegt Mariane. De beklimming voelt een beetje aan als een overwinning. De kinderen nemen regelmatig de mountainbike en fietsen de terril naar boven. We hoeven niet verder te gaan dan onze achtertuin en met een beetje fantasie waan je je er op de Mount Everest. Het uitzicht vanop de terril is magnifiek.” Het voorbije jaar ontdekten ze mooie plekjes in de stad. “We trokken met de fiets achter LABIOMISTA richting Oudsbergen door en ontdekten het Dallas van Genk met de mooiste paardenweiden. Ons lievelingsplekje ontdekten we pas recent. Het is een geheime plek in de Stiemervallei. De vallei loopt als een blauwgroene ader door de stad. Vlak bij de Westerring en de Hoefstadstraat verandert de beek even in een vijver omringd door groen. Er werd een houten pad over het water gelegd waar je over kan wandelen. Je zit er vlak aan een drukke weg, maar die hoor je niet, want de vogels maken er een oorverdovend lawaai. Ik waan er me in de Everglades en verwacht dat er elk moment een krokodil uit het water kan komen”, lacht Mariane. “Het is een indrukwekkend stukje natuur waar ik helemaal tot rust kom. Sowieso fiets ik heel graag langs de Stiemerbeek. Het water kalmeert me enorm. Zo zie je maar dat we helemaal niet ver moeten gaan om een werelds gevoel te beleven, Genk heeft iets, Genk heeft alles wat wij nodig hebben.”