Dit is het verhaal van Dua. In 2008 is ze samen met haar familie gevlucht uit Irak door de oorlog en de conflicten. Dua en haar man zijn naar België gekomen met hun twee kinderen en de ouders van haar man. Later, in 2009, kregen ze een derde kind. In het begin vonden ze het heel moeilijk om in Genk te wonen, er waren heel veel veranderingen zoals de taal en de tradities. Het duurde even eer ze zich hier thuis voelden maar uiteindelijk hebben ze hun draai hier gevonden. De kinderen waren al snel weg met de taal en hielpen hun ouders om hun taal de verbeteren.

Dua en haar man hebben in Irak ICT gestudeerd aan de universiteit van Bagdad. Het was voor haar moeilijk om alles achter te laten. Ondanks dat het moeilijk was, was ze verrassend positief bij aankomst in Genk :

“Onze eerste indruk van Genk was direct heel positief. We vonden het heel multicultureel en de mensen zijn heel vriendelijk. Het is ook een kindvriendelijke stad. Er zijn hier veel activiteiten te doen, wat echt wel fijn en gezellig is. Hier is het veilig en niet druk.”

Het leven dat Dua in Irak had verschilt met dat van Genk. De natuur en het weer zijn 360 graden verschil. In Irak is het warm, droog en zonnig. In de zomer kan het tot 55 graden worden en in de winter 15 graden. De bekende rivieren, Eufraat en Tigris, stromen door Irak waarbij rieten huisjes en de vogels het landschap typeren. Het vertrek naar Genk heeft ervoor gezorgd dat Dua haar familie, die nog in Irak woont, al elf jaar niet gezien heeft.