Huis van landschap en kunst

Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet enkel terugblikt op het verleden en de landschapsschildertraditie van het station d'artistes Genck, maar ook een actuele en hedendaagse werking uitbouwt. Telkens speelt het landschap een centrale rol.

Het museum vertelt het verhaal van de landschapsschildertraditie die Genk kende in de periode 1840-1940, waar meer dan driehonderd kunstenaars actief waren. Dit alles gebeurt te midden het originele interieur van villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van één van deze kunstenaars, Emile Van Doren. Met wisselende tentoonstellingen duikt het museum onder in deze vaak nog onbekende, maar ongekend boeiende en verrassende geschiedenis.

Meer info

 

De wandeling

Met de wandeling RESET Emile Van Doren nodigen we je uit zélf het landschap in te trekken, in de voetsporen van historische en hedendaagse kunstenaars die er sinds het midden van de 19de eeuw, en vandaag nog steeds, inspiratie vonden.

De wandeling leidt je van RESET Emile Van Doren, langs de Molenvijver naar het Heempark terug naar villa Le Coin Perdu. Op enkele bijzondere plekken sta je even stil en kijk je met de blik van een kunstenaar naar het landschap. En dan voel je de invloed van de seizoenen, het licht en de tijd...

Meer info

 

Expo ZOMERTIJD

Van 24 juni t/m 3 oktober 2021 ontdek je in het Emile Van Dorenmuseum de expo ZOMERTIJD.
Ze toont een selectie van nooit eerder getoonde landschapsschilderijen uit het 19e-eeuwse station d’artistes Genck in dialoog met zomers werk van hedendaagse kunstenaars, binnen én buiten de museummuren.

Met historische werken van o.a. Emile Van Doren, Armand Maclot, Evariste Carpentier, François Roffiaen, Agnieta Gijswijt, Marthe Bamps, Félicie Putzeys,
Edmond de Schampheleer,…en hedendaagse werken van o.a. Charlotte Peys, Caroline Coolen, Stefan Peters, Greet van Autgaerden, Stéphanie Leblon, Lien Hillen, Eva Verbruggen, Brecht Koelman, Bastiaan van Aarle en Nils Verkaeren.