15 February 2021

Mountainbiken, dat is een beetje spelen, vindt Egbert. Je leert je fiets en je lichaam kennen. Je doet het op spierkracht en karakter. Wij gingen mee op de trappers staan.


Wielrennen doe ik al heel lang, maar vorig jaar heb ik het mountainbiken ontdekt.

Twee jaar geleden moest ik, op twee km van de top van de Stelvio, afstappen door hevige spierkrampen. Mijn zoon en vriend (mountainbiker) stonden wel op die mythische top. Om meer spierkracht op te bouwen, ben ik dan met mountainbiken begonnen.

Nu weet ik van geen ophouden. Hoe uitdagender het parcours, hoe liever.

Singletracks bij de vleet

Genk is een paradijs voor mountainbikers. Zo veel groen en afwisseling! Overal waar je in Genk verblijft of je wagen parkeert, een mountainbikeroute is nooit veraf. 

En het beste van alles: er zijn heel veel singletracks. Je neemt een leuk bospaadje, daagt jezelf uit, flirt met je grenzen en altijd kom je weer op je route terecht.

Start in Kattevennen

Meestal start ik in Kattevennen. Daar fiets ik naartoe, vanuit het centrum van Genk, via het Molenvijverpark en dan steil omhoog over de Chinese muur met zijn uitgespoelde wortels, tot aan het domein. Voor wie met de auto komt: er is hier parking bij de vleet.

Eerst rijd ik het oefenparcours op. Ideaal om de spieren op te warmen. Hier fiets ik een wedstrijdje tegen mezelf. Via de app op mijn gps check ik hoe ik het ervan afbreng en of ik mezelf aan het verbeteren ben. Liever wat meer pit? Kies dan het tweede oefenparcours dat technisch nog een stuk uitdagender is.

Zo. Klaar voor het echte werk. Nu heb je de keuze tussen de groene en de rode route. Beiden maken deel uit van het MTB-netwerk Midden-Limburg.

De groene route (16 km) brengt je naar Sledderlo, Kolderbos, Wiemesmeer en dan terug naar Kattevennen. Een collega van me fietst deze omloop 2 tot 3 keer na elkaar omdat hij ‘m zo leuk vindt. Deze route is bosrijk en boordevol variatie.

De rode route (43 km) is voor de doorzetters. Een vinnig maar mooi parcours, dat verschillende bosgebieden met elkaar verbindt.

Mountainbike Egbert Stulens 6.jpg
De stress van je aftrappen

Deze week koos ik voor de groene route. Je fietst in en rond domein Kattevennen, waar je keuze te over hebt aan singletracks. Op zeker moment fiets je door bommenkraters uit WOII.

Af en toe kruis je de Stokkenmanroute. Heel leuk om deze wandeling eens met het gezin te doen. Vooral voor kinderen zijn de stokkenmannen erg leuk om te ontdekken.

Mountainbike Egbert Stulens 9.jpg

In de Meistraat in Sledderlo trap je een oude kiezelkuil in. Die heb ik zelf nog maar pas ontdekt. Hij is weinig bekend en ligt wat verscholen in de bossen. Plots waan je je in een compleet andere wereld.

Onderweg fiets je langs het ecologisch parelsnoer, een uitgestrekt, open grasland waar schapen grazen.

Hier de zon zien opkomen en je dag kan niet meer stuk. Zelfs op een zaterdagvoormiddag waan je je hier alleen op de wereld.

Mountainbike Egbert Stulens 7.jpg
Ontspanning na inspanning

Dat is voor mij het leuke van mountainbiken: je kan 2 uur fietsen en je helemaal leegrijden. Het levert je hetzelfde gelukzalige gevoel op als na 5 uur op de koersfiets.

Zo kom je weer op je startplaats terecht en is het tijd om verkoeling te zoeken op een terras.  Op twee plaatsen kan je hier genieten van een hapje en een drankje. Met uitzicht op groen, dat spreekt voor zich. Of je rust even uit in Corpus, een picknickplaats ontworpen door nature artist Will Beckers.

Mountainbike Egbert Stulens 3.jpg
Tip

Als je voor de rode lus kiest, dan moet je zeker de singletracks aan de voet van de terril verkennen. Ideaal om je stuurmanskunst te testen en hoogtemeters te verzamelen. Je fietst ook langs de oude mijngebouwen van Thor Central. Best indrukwekkend.

Praktisch
  • Overnachten? Sport Vlaanderen Genk in Kattevennen is een MTB-vriendelijk sportverblijf.
  • De route raadplegen? Meer info op sport.vlaanderen/genk