07 July 2022

Eerst reisde Simona samen met haar man de wereld rond om zich de lokale keuken eigen te maken. Thuisgekomen maakten ze hun droom waar in hun kookstudio Mundo Rico waar ze workshops geven. Koken een ambacht? “Zeker wel”, zegt Simona.


Wanneer wist je dat koken je levenswerk zou worden?

“Mijn nonna had een restaurant in de Vennestraat. Haar bezig zien, vond ik fascinerend. Als kind heb ik ook eens meegedaan aan Wereldkinderkeuken, een project van stad Genk. En in mijn stage bij VZW de Regenboog gaf ik kooklessen. Al deze feiten én onze wereldreizen hebben me ertoe aangezet mijn passie voor koken te delen met anderen.”

Je hebt het vak geleerd tijdens je reizen. Waar ben je zoal terechtgekomen?

“We deden 53 landen aan. Alle continenten behalve Antarctica! Sommige workshops waren betalend maar soms vroeg ik in een restaurant gewoon aan het keukenpersoneel hoe iets gemaakt werd. En dan kreeg ik plots een schortom en mocht ik mee de keuken in. In Griekenland, Colombia, Guatemala, India, Oman, Marokko en Costa Rica heb ik zo mogen meekijken en proeven.”

Mundo Rico    

Wat moet een goede kok vooral kunnen?

“Koken is een chemisch proces. Voor mij is het allerbelangrijkste dat alles in de correcte volgorde gebeurt. Om een simpel voorbeeld te geven: een goede pastasaus maak je alleen als elk ingrediënt deftig is aangebruind voor je de passata toevoegt. Verander je de volgorde of stoof je de ui niet goed aan, dan is je saus al minder lekker.”

Welke keuken boeit je het meest?

“Ik hou van de keuken met de minst bewerkte ingrediënten. Voor mij is de Franse keuken het minst interessant. Hier staan vlees en zuivel te centraal. Een van mijn culinaire helden is Ottolenghi omdat hij met simpele producten zoals groenten, noten en kruiden een feestmaaltijd kan maken.”

Van welk gerecht droom je nog en wie zou je het willen serveren?

“Op onze eerste wereldreis naar Varanasi, Noord-India aten we een heerlijke Thali. Dat zijn een 10-tal gerechtjes in kommetjes. Je eet het met vers dampend platbrood en geen bestek. Dat moment, met die overweldigende geuren en kleuren, zou ik iedereen in Genk willen laten meemaken!”

Mundo Rico

info@mundorico.be – mundorico.be

Mundo Rico doet mee aan het STIELweekend op 27 en 28 augustus.

Bezoek de ambachtslui in hun atelier. Kijk op www.visitgenk.be