13 July 2023

De zomer is een tijd van ontdekking en avontuur, en dit jaar wordt Genk de bestemming voor een betoverende cultuurzomer. Deze bruisende stad onthulde enkele waardevolle schatten, waaronder C-mine, LABIOMISTA en het Emile Van Dorenmuseum. Laat je meenemen op een reis door de rijke cultuur van Genk en ontdek de magie die deze bestemming te bieden heeft


C-mine

Een van de hoogtepunten van de culturele ontdekkingstocht is C-mine, een goudmijn voor cultuurliefhebbers, erfgoed- en architectuurfanaten, creatievelingen en de culinaire curieuzeneuzen. Een opvallend kenmerk van C-mine is de imposante vlaggenmast genaamd 019 - S&D#025. Met een hoogte van 20 meter behoort deze vlaggenmast tot de grootste in de Benelux.

Tijdens de cultuurzomer in Genk worden bezoekers getrakteerd op een tentoonstelling van verschillende vlaggen. Elke vlagwissel wordt bovendien begeleid door een improvisatie op trompet tijdens Jazz op het plein, waardoor het moment een officieel tintje en een extra muzikale dimensie krijgt.

Ontdek deze zomer ook de expo 'Wasteland', waar lokale, opkomende kunstenaars samen met internationaal gerenommeerde artiesten een nieuw pad bewandelen. Geïnspireerd door de verlaten steenkoolmijnen, creëren ze kunst te midden van een desolate leegte.

Ontdek tot slot het rijke verleden van de oude steenkoolmijn van Winterslag met de nieuwe audiotour in het Energiegebouw op C-mine! Stap in de wereld van 'Mina', de audiogids die je meeneemt op een boeiende reis. Leer alles over de oorsprong van de mijnen, de indrukwekkende gebouwen en hun machines. Maak ook kennis met Marcel, een ex-mijnwerker die zijn persoonlijke herinneringen deelt en je meeneemt naar het leven en werken onder de grond. Mis deze unieke ervaring niet!

LABIOMISTA: Een Betoverende Samensmelting van Kunst en Natuur

Een andere onmisbare bestemming tijdens je cultuurzomer in Genk is LABIOMISTA. Dit unieke project, gecreëerd door kunstenaar Koen Vanmechelen, is een prachtige samensmelting van kunst, natuur en wetenschap. LABIOMISTA nodigt bezoekers uit om de grenzen van creativiteit en bioculturele diversiteit te verkennen.

Het terrein van LABIOMISTA is een 24ha park met indrukwekkende architectuur en kunstwerken van Koen Vanmechelen, waaronder ook de dieren die een belangrijke rol spelen in zijn werk.

LABIOMISTA is ook broedplaats voor onderzoek en educatie. Zo is lama ‘Winter’ de heldin is in het onderzoek van Xavier Saelens en Jason McLellan in de strijd tegen het coronavirus. En met zijn kunstwerk Cosmogolem – waarvan je het hoofd in een immense sculptuur op de site terugvindt – reist Koen Vanmechelen de wereld rond, het is een symbool voor de rechten van de mens en het kind. Eindig je bezoek zeker bij Nomadland het community park vlakbij de LABIOMISTA, waar een groep inwoners lekkers serveert uit de kleurrijke pipowagens.

Emile Van Dorenmuseum: Een Artistieke Schat in Genk


Een andere onmisbare stop tijdens een cultuurzomer in Genk is het Emile Van Dorenmuseum. Dit museum is gewijd aan het werk van de beroemde Genkse kunstschilder Emile Van Doren, die bekend staat om zijn prachtige landschappen en impressionistische stijl.

Het Emile Van Dorenmuseum bevindt zich in een prachtig historisch gebouw dat een vredige en inspirerende omgeving biedt om te genieten van kunst. De combinatie van de schilderijen, de ambiance en de educatieve mogelijkheden maken een bezoek aan dit museum een must voor iedere kunstliefhebber.

Ontdek de boeiende geschiedenis van Genk en zijn landschap in de expo 'DROOMLAND GEN©K'! In de 19e eeuw werden kunstenaars en natuurwetenschappers al betoverd door de idyllische schoonheid van Genk, met zijn uitgestrekte heidevlaktes, moerassen, duinen en geneeskrachtige bossen. Toeristen volgden al snel, genietend van de comfortabele hotels en het kuuroord in dit pittoreske Kempendorp.

Maar verandering was op komst. Met de ontdekking van steenkool in de Limburgse ondergrond aan het begin van de 20e eeuw, transformeerde Genk van een artistiek station tot een industriestad. Terwijl de steenkoolmijnen Genk promootten als een droomland voor een beter leven, richtten kunstenaars zich op het natuurlijke droomlandschap in en rond Genk.

Cultuurzomer Genk

Een cultuurzomer in Genk is een betoverende ervaring, waarbij C-mine, LABIOMISTA en het Emile Van Dorenmuseum hoogtepunten zijn. Van de kleurrijke installaties in Wasteland op C-mine tot de harmonieuze samensmelting van kunst en natuur in LABIOMISTA, en de artistieke schatten in het Emile Van Dorenmuseum, elke bestemming biedt een unieke en fascinerende kijk op de cultuur van Genk. Verken de rijkdom van deze bestemmingen en laat je onderdompelen in de kunstzinnige en betoverende wereld van Genk tijdens je volgende cultuuravontuur.