Beleef het centrum corona-proof

We hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat het bizarre tijden zijn. We leven nu eenmaal in het “nieuwe normaal”. Maar dat de dingen anders zijn, betekent niet dat er niks meer te beleven valt in het centrum! We mogen nog altijd shoppen, sinds kort ook weer met 2, maar toch.... Naar hartenlust funshoppen of gezellig indoor tafelen zit er helaas nog niet in, maar wist je dat het centrum nog veel andere dingen te bieden heeft? Er is genoeg te doen om er een leuke en gevulde dag van te maken! Ga de coronaverveling tegen met een bezoekje aan deze Genkse hotspots!


En krijg je onderweg een hongertje of dorst? Ga dan voor een lekkere take-away en wandel en knabbel door het centrum. Klik hier voor enkele leuke take-away plekjes.


De bibliotheek


De stedelijke bibliotheek op het Stadsplein is zeker een bezoekje waard. Duik met een gemondmaskerde neus tussen de 350.000 boeken, dvd’s en cd’s! Of ontdek één van de andere verborgen schatten in de bibliotheek: een vleugelpiano (voor de durvers!), knusse hoekjes voor de allerkleinsten, een jeugdafdeling met voorleestheater, eens stille ruimte en een tentoonstellingsgalerij met tijdelijke en permanente collecties. Als dat allemaal nog niet indrukwekkend genoeg is, zal het gebouw zelf je gegarandeerd omverblazen. De Genkse bibliotheek is een meesterwerk van hedendaagse architectuur. De Franse architect Claude Vasconi koos voor een glazen aanzicht en vier bouwlagen van elk 4.900 m² rond een atrium waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De bib is de grote blikvanger van het Stadsplein in het hart van het centrum.

Klik hier voor meer info.

Het Botta-gebouw


Op vijf minuten wandelen van de bibliotheek kom je een ander architecturaal pareltje tegen. Het Mario Botta-gebouw telt 7 verdiepingen en valt vooral op door zijn ronde vorm. Hierdoor baadt het hele gebouw in natuurlijk daglicht. De wereldberoemde architect Mario Botta gebruikte bij zijn ontwerp een stalen frame waarop 22.000 rode terracottategels uit Firenze bevestigd werden. Niet te missen dus (letterlijk en figuurlijk)!

Klik hier voor meer info.


Het Emile Van Dorenmuseum


Een grote kunstliefhebber? Dan is het Emile Van Dorenmuseum zeker iets voor jou! Het is een levend museum dat het verhaal vertelt van de landschapsschildertraditie die Genk kende in de periode 1840-1940. Dit alles gebeurt te midden het originele interieur van villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van één van de landschapskunstenaars, Emile Van Doren. Met wisselende tentoonstellingen duikt het museum onder in deze vaak nog onbekende, maar ongekend boeiende en verrassende geschiedenis. Daarnaast heeft het museum, als huis van landschap en kunst ook een residentiewerking voor hedendaagse kunstenaars.


Met de wandeling RESET Emile Van Doren wordt je bovendien zelf uitgenodigd het landschap in te trekken, in de voetsporen van de kunstenaars zelf! De wandeling leidt je van RESET Emile Van Doren, langs de Molenvijver naar het Heempark terug naar villa Le Coin Perdu.

Klik hier voor meer info.


Het Molenvijverpark


Even op adem komen in het midden van de stad? Dat kan in het Molenvijverpark, een groen rustpunt van 10 ha groot aan de lengteas van de Dorpsvallei. Het Molenvijverpark dankt zijn naam aan de vijver langs de oude watermolen. Droom weg met een goed boek, voeder de eendjes, blaas uit op een bankje,… En in de lente staan er verschillende bloemen in bloei! Een must-see!

Klik hier voor meer info.


Bibliotheek Stad Genk, Stadsplein 3.
Het Botta-gebouw, Jaarbeurslaan 17.
Emile Van Dorenmuseum, Henri Decleenestraat 21.
Molenvijverpark, tussen de Molenstraat en de Europalaan.