09 August 2021

Natuur, cultuur, avontuur en een vleugje wetenschap. Een dagje Kattevennen is veel in één. Je hebt de keuze uit 101 mogelijkheden. We maakten voor jou een selectie van 5 leuke gezinsactiviteiten. Inspiratie voor een topdagje weg.


1. Zie het bos door de bomen op de Stokkenmanroute

Domein Kattevennen is een groene oase waar je vanzelf tot onthaasten en genieten komt. Je kan er wandelen, fietsen en ontspannen met het hele gezin. Midden in dit gezinsvriendelijk domein vind je de Stokkenmanroute, een toffe gezinswandeling van zo’n 4 km die je langs de mooiste plekjes brengt. Met het bijhorend spel- en verhalenboekje is die afstand zelfs voor kleine stappertjes één groot plezier. Iets oudere kinderen kunnen de route volgen op hun smartphone, al kan je ook zonder plattegrond op pad. Je hoeft maar gewoon de Stokkenmannen te volgen. Met de verhalen en speelse opdrachtjes erbij duurt de tocht een tweetal uur. Wij deden er ietsje langer over, want elke Stokkenman bleek de favoriete pitstop om even uit te rusten, rond te kijken en te genieten van de mooie omgeving.

Stokkenmanroute Kattevennen

2. “Mama, ik word later ruimtevaarder.”

Kattevennen is niet alleen de poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen maar ook tot de sterren. In de Cosmodrome reis je door de kosmos. Een reis die 13,8 miljard jaar geleden begint, bij de oerknal. Stap voor stap treed je in de voetsporen van astronauten en ontrafel je de wonderen van het universum. Knap hoe hier alles toch eenvoudig en op kindermaat wordt uitgelegd. In de 360° filmzaal en de Sterrenwacht begeef je je letterlijk tussen de fonkelende sterren. Onze kinderen dromen al van een enkeltje richting Mars. Oh boy, wordt dat werkelijk ‘the next big thing’?

Tip: Op 14 augustus 2021 staan de telescopen hier op scherp om live vallende sterren te bewonderen. Onze dekentjes liggen al klaar.  

Cosmodrome foto

3. Zweven van plezier in de Speelplaneet

Speeltuin De Speelplaneet is geen speeltuin zoals alle andere. Ze past volledig in het ‘Cosmic adventure’-thema met leuke astronomische speeltuigen voor kleine en iets grotere speelvogels. Op het gezellige terras van de ‘urban jungle’ brasserie hou je je kinderen in het oog genietend van een heerlijke espresso, een glaasje bubbels of huisgemaakte iced tea. Alles met liefde en Genkse twist geserveerd en dus … vakantiestemming gegarandeerd.

Speeltuin Kattevennen Speelplaneet

Tip: je bent hier twee passen verwijderd van het indrukwekkende ‘Gravitational Waves’, een zwevende sculptuur in open lucht van de beroemde Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno. Oké, wij moesten hem ook even googlen, maar zijn installatie spreekt enorm tot de verbeelding. Is het kunst? Is het wetenschap? Mythe of realiteit? Het is alles tegelijk.

 Wandelen spinnenweb Kattevennen

4. Minigolf en picknick in een kunstwerk

Van de ruimte terug met beide voetjes op de aarde? Dan heb je de keuze tussen een wandeling op het Planetenpad, een reis door de tijd op het Stenenpad of een partijtje minigolf. Wij kozen voor het laatste en lieten ons verrassen door het uitdagende 18-holes parcours onder de bomen. De jongste had beginnersgeluk en scoorde een hole-in-one bij zijn eerste hole. Grote zus weet haar misgeslagen balletjes aan de inspirerende omgeving. Yeah right. Alhoewel, helemaal ongelijk had ze niet. Allemaal waren we even afgeleid toen we kort na elkaar twee eekhoorns zagen voorbijtrippelen. Daarna smulden we van onze boterhammetjes in het kunstwerk Corpus. Een wonderlijke installatie van cortenstaal en takken op een open picknickplaats in het bos. Picknicken, simple as that, maar vaak zijn het de eenvoudige dingen die het langste bijblijven.

Kattevennen - minigolf Picknick Kattevennen CORPUS

Tip: Zie je het niet zitten om met je eigen picknickmand te sjouwen? Bestel er eentje bij Visit Genk. Zij leveren ter plaatse jouw picknickmand boordevol Genkse specialiteiten. Klinkt als een feestje? Dat is het ook.

5. Tandje bijsteken in het bikepark

Nog een goede reden om naar Kattevennen af te zakken: het bikepark is het walhalla voor mountainbikers en BMX-ers. Trainingspark, pumptrack, dryslope, binnen en buiten is de infrastructuur top en vrij toegankelijk. Na een paar uurtjes stunten en spektakel kan je je rijkunsten testen op de lange (43 km) of korte (16 km) mountainbikeroute. Waaghalzerij niet zo jouw ding? Het domein is aangesloten op het schitterende Limburgse fietsroutenetwerk en dus een aanrader voor iedere fietser. Van hieruit maak je unieke ritjes langs bewegwijzerde paden. Lang of kort, en altijd oog in oog met al het moois dat Genk en omstreken te bieden heeft.

Bikepark

Benieuwd wat domein Kattevennen nog allemaal voor jou in petto heeft? Check www.kattevennen.be.