13 December 2022

“We willen positiviteit in mode uitstralen”


Begin oktober verrasten de zussen Fatma en Sümeyye de catwalk van Parijs met hun opvallende ontwerpen. Deze dertigers komen uit Waterschei, maar met hun gevoel voor mode mag de wereld snel aan hun voeten liggen.

De modestiel leer je niet op één twee drie. Hoe is het voor jullie begonnen?
Sümeyye: “We volgden allebei de opleiding Modeontwerper bij Syntra maar het zat al veel vroeger in onze vingers. Als kind was Fatma erg creatief met kleding en ik maakte op mijn achtste al modeschetsen. Ook het feit dat we als tieners onze goesting niet altijd in de winkels vonden, speelde zeker mee.”

En nu gaat het razendsnel. Begin oktober hadden jullie een modeshow in Parijs!
Fatma: “We zijn officieel gestart in januari 2022. En het was meteen een rollercoasterjaar. De Fashiondays in Parijs zijn een lang gekoesterde droom. Dus zochten we uit hoe we daar konden geraken en stelden ons kandidaat. Onze schetsen werden geselecteerd en als een race tegen de klok maakten we onze collectie. Een geweldige uitdaging met veel lof van de pers, van Elle-magazine tot Vanity Fair.”

Hoe kunnen we jullie ontwerpen het best omschrijven?
Fatma: “We voegen veel handwerk toe, dat is ons handelsmerk. Het witte hemd dat ik draag, heeft een plissé aan de mouwen. Ik leg hiervoor het stof op een  mal en dan gaat het in de oven. Zo krijg je dit 3D-effect. Als je onze collectie in één zin wil omschrijven dan is dat een ‘tikkeltje klassiek maar ook stoer en tegelijk elegant, kleurrijk en niet te serieus.’ We willen graag positiviteit in mode uitstralen.”

Ontwerpen jullie alles samen?
Sümeyye: “We kiezen eerst samen een thema. Voor onze modeshow in Parijs was dat Michael Jackson meets Meta. Eerst gaan we elk apart schetsen en dan komen we samen. Fatma kruipt meer in de details en ik bekijk het ruimer. Dat zorgt voor een perfecte aanvulling en wisselwerking wanneer we starten met creëren.”

Welke bekende persoon zouden jullie graag willen kleden?
Fatma: Ik zou Jani Kazaltzis wel eens in een van onze creaties willen steken (lacht). Maar we hopen natuurlijk dat veel mensen ons zullen opmerken en dat we het SAK-label kunnen uitbouwen in de winkel en op de catwalk.”

Meer weten over SAK SISTERS?
Volg ze op instagram (@_sak_official)