13 December 2022

“Mijn messen moeten hun eigenaar overleven”


Geboren en getogen onder mijnschacht van Winterslag, vindt Charlie Osieka (29) zijn passie in metaal en vuur. In zijn atelier maakt hij koksmessen, waarbij hij eerst aandacht luistert naar het verhaal van wie er eigenaar van wordt.

Hoe hebben messen jouw pad gekruist?
“Van opleiding ben ik audioloog maar in mijn vrije tijd heb ik mezelf geleerd hoe je keukenmessen moet maken. Dat was ook een handigheid die ik kon gebruiken als chef in het restaurant waar ik deeltijds werk. Ik combineer dus drie jobs, drie passies zeg maar.

Waar is de passie voor messen maken ontstaan denk je?
“Thuis stond de eettafel centraal waardoor ik als kleine uk niets liever deed dan met mijn vader aan het fornuis te staan.  Ik besefte al vroeg dat goede producten en goed materiaal aan de basis liggen van een kwalitatief leven. Goed keukengerei was daar een van en dat heeft me naar de smidse gestuwd.”

Hoe benoem je dit vakmanschap? Ben je een smid?
“Een smid in de brede zin van het woord ben ik niet want ik specialiseer me alleen in koksmessen. Maar ik werk in m’n atelier, met een smidsvuur, met hamer en aambeeld zoals dit al honderden jaren gedaan wordt. Noem me gerust messensmid.”

Wat is de eigenschap van een goed mes?
“Mijn messen moeten de eigenaar overleven. Ik streef de perfectie na tussen vorm en functie. Voor mij is het functionele kunst. Geduldig bezig zijn met een blok metaal is ook een heerlijke therapie om aan onze drukke samenleving te ontsnappen.” 

Jouw messen overleven de eigenaar, zeg je. Wie zijn jouw klanten?
“Dat vooral hobbykoks en professionele chefs. Het mes dat ik voor hen maak, beantwoordt aan hun eisen en dromen. Elk mes krijgt hier een uniek afwerking, volledig met de hand.”

Bestaat het ideale mes voor jou?
“Het ideale koksmes bestaat niet. Er is enkel goed of minder goed gereedschap. Het is ook een kwestie van het juiste mes te vinden dat bij jou past én het goed te verzorgen. Je moet koksmessen regelmatig slijpen en je mag ze nooit in de vaatwasser gooien.“

charlieosieka@hotmail.com

Instagram: Osieka Knives