01 February 2021

Mijn naam is Eleni Vallorani, een 26-jarige Genkse met een passie voor kunst. In maart vorig jaar startte ik zelf een kunstproject in mijn garage. Die grenst aan de voetbalvelden van Zwartberg en ligt ongeveer in het midden van het fietsroutenetwerk tussen Thor Park en LABIOMISTA. Iedere dag passeren hier wandel- en fietstoeristen. Zij kunnen nu allemaal mijn zwarte garage bewonderen met het opschrift ‘Before I Die’. Kunstenares Candy Chang inspireerde me.


Kunst in de openbare ruimte- Before I DieKunst in de openbare ruimte- Before I Die 4 - Eleni ValloraniKunst in de openbare ruimte- Before I Die 3

Mijn idee achter de 'Before I Die-muur? De mensen even laten stilstaan bij wat er echt toe doet. Wat had je echt willen doen voor je je laatste adem uitblaast? 

Ik ben niet de enige Genkenaar met een artistiek kantje en dat kan je zien in de stad. Samen met mijn collega en goede vriendin Lorena Antonelli neem ik je mee op pad langs enkele knappe outdoor kunstplekken.


Dood en vergankelijkheid

Wie Genk kent, kent Thor Park. Mensen van ver buiten Genk komen naar hier om te fietsen of te wandelen. De meesten kennen de terril of het voormalige mijngebouw dat nieuw leven werd ingeblazen. Als je langs de André Dumontlaan rijdt, richting de parking van Thor Park, zie je een prachtig kunstwerk op de zijgevel van één van de leegstaande gebouwen. Deze ‘Scavenger in the urban wasteland’ is gemaakt door Genkenaar Philip Bosmans in samenwerking met Stad Genk. Wie Bosmans' werken kent, herkent hier de vogel die vaak terugkomt in zijn werken.

Kunst in de openbare ruimte- dood en vergankelijk


We all copy paste

Als we ons omdraaien, zien wij het werk van Dééjoohcéé a.k.a. Jan Rosius. Het werk op de André Dumontlaan kwam er op initiatief van Dééjoohcéé en het Street Art Festival, in samenwerking met Stad Genk. Rosius liep al langer rond met het concept 'We all copy paste': zowel op je computer of smartphone als in alle andere aspecten van het leven. Of je nu leert fietsen, een nummer componeert of een kunstwerk maakt…  Alles is al gedaan. We combineren wel elementen op zo’n manier dat het iets nieuws lijkt. Ook zo bij Jan Rosius. Zijn werk ontstaat via observatie en is een mix van pop-art elementen, Disney en graffiti.

Kunst in de openbare ruimte- We all copy paste

Rosius' werken zijn 'overal en nergens' te vinden. Zo verstopt hij op verschillende plaatsen tegeltjes. Wie er eentje vindt, mag 'm houden. Zijn idee erachter? “Mensen laten rondkijken terwijl ze op stap zijn; ze dingen laten ontdekken in plaats van dat ze met hun neus in hun smartphone zitten.”


Burgerparticipatie als basis voor 'The Arch'

Aan Thor Park staan we oog in oog met ‘The Arch’. De boog is gemaakt door het Berlijns kunstenaarscollectief ‘ConstructLab’. Toch heeft dit werk ook een Genks karakter. Elk tegeltje dat aan de boog hangt, is namelijk gemaakt door Genkenaren. Het kunstwerk verwijst naar het mijnverleden; de tegels hebben de kleur van steenkool en bestaan uit 10.000 kg plastic afval uit de buurt. Een goed voorbeeld van burgerparticipatie en een mooie referentie naar 'energie hotspot' Thor Park!

Kunst in de openbare ruimte- The Arch


Laat je verbeelding spreken

Betonnen muren bekleed met prachtige aantekeningen. Onder de brug aan de Hooiplaats op de Dieplaan vind je tal van graffitikunstwerken terug. Wanneer we erdoor wandelen, worden onze ogen geprikkeld door felgekleurde teksten en visuals. Iedere muur vertelt een verhaal of heeft een boodschap. Skaters geven dit decor nog extra kleur. Jij bepaalt zelf wat je in het kunstwerk ziet.

Kunst in de openbare ruimte- Dieplaan 3


Door een local, voor een local

Onder de brug, aan de Dieplaan, staan we even stil bij het portretwerk van Cesa, een Genkse graffitikunstenaar. Zijn werken bestaan vooral uit ‘black and grey’ realisme, maar zijn werk in de Dieplaan is in kleur. Luana, het meisje dat hij hier portretteert, kent hij van het buurthuis waar hij veel tijd spendeerde. Luana werd van het leven beroofd enkele jaren geleden. Cesa heeft haar een plek gegeven zodat wie wilt even bij haar kan zijn. Door een local voor een local!

Kunst in de openbare ruimte- Dieplaan Luana

Ook in de straten van Waterschei kan je werk van Cesa bewonderen.

Kunst in de openbare ruimte- Cesa Waterschei


Er zit veel meer talent in Genk dan wij hebben kunnen tonen in dit artikel. We zijn benieuwd naar meer, veel meer! 

Eleni Vallorani & Lorena Antonelli


Schrijf jouw boodschap van hoop op de 'Before I Die'-muur en deel je resultaat met #visitgenk. De 'Before I Die'-muur ligt in de fietsstraat tussen de Zénobe Grammestraat en de stedelijke voetbalpleinen van Zwartberg.