03 February 2021

Yasemin is de trotse mama van een dochtertje van 22 maanden. Ze trekken er graag samen op uit, met de papa, om Genk beter te leren kennen. Ze doen dat liefst te voet, met dochterlief in de buggy of in de draagrugzak. En bij voorkeur op de niet platgetreden paden. Gelukkig zijn er opties zat in haar thuisstad!


Ik denk dat ik naam van heel veel ouders spreek als ik zeg dat het vaak een uitdaging is om te gaan wandelen met een baby erbij. Heel wat wandelroutes zijn gewoonweg niet voorzien op een buggy. Je leert daar wel mee omgaan. Zo zagen wij al snel dat we aangepast materiaal moesten voorzien: een buggy met luchtbanden. Dat biedt zoveel meer mogelijkheden. En als dat niet werkt: de draagzak!

Opglabbekerzavel

Dankzij de aangepaste buggy ging er een wereld voor ons open en trekken we er wekelijks op uit, de natuur in. Wij gaan liefst van al 'off-road' en zoeken de minder voor de hand liggende plekken op, zoals de Opglabbekerzavel tussen Zwartberg en Waterschei. Mijn persoonlijke favoriet. Je hebt er de combinatie van heide, landduinen en bossen. Het toffe hier is dat je geen hindernissen tegenkomt onderweg, dus je kan echt zorgeloos genieten. Meestal volgen we hier de route van 6 km; niet te kort en niet te lang.

Iets avontuurlijker

Een andere wonderlijke plek is De Maten. Hier kan je ook nog echt genieten van pure rust. We starten meestal aan De Slagmolen en trekken zo het natuurgebied in voor een kilometer of 10. Je hebt hier heide, bos, water, ... Echt uniek. De wandelroutes hier zijn wel iets 'avontuurlijker'. Neem dus zeker een wandelpartner mee die je kan helpen met het heffen van de buggy indien nodig. Af en toe kan je hier een kleine hindernis, zoals een poortje, tegenkomen, maar dat bederft de pret zeker niet.

De Genkse natuurpracht verbaast iedereen

Lotgenoten

Tijdens onze wandelingen merken we hoe gezellig de Limburgers toch wel zijn. Overal zijn de mensen bereid tot een babbeltje en delen we verhalen over onze kinderen. Alles op veilige afstand uiteraard! Mensen van buiten Genk zijn ook altijd in de wolken over de natuurpracht die ze hier ontdekken. Het lijkt voor hen wel een ander land. Daar mogen we zelf toch ook eens meer bij stilstaan.

Rondje De Wijers

Minder gekend misschien, maar daarom niet minder mooi zijn De Wijers. Dit vijvergebied loopt over de gemeenten Hasselt, Zonhoven, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Genk. Hier komen wij al eens geregeld een zeldzame vogel tegen, zoals de zilverreiger. Onder andere Bokrijk ligt in De Wijers. Het openlucht domein is prima uitgerust op wandelaars met buggy. Als je wil, kan je hier elke week een andere route afleggen, zoveel keuze!

LABIOMISTA blijft verbazen

Even een andere wereld in, met alle wandelgemak erbij, dan kiezen we voor LABIOMISTA. Dankzij de verharde paden is het park hier perfect toegankelijk voor kinderwagens. Je kan hier gerust een iets kortere wandeling maken als je wilt. Het gebied is elke week open van dinsdag tot en met zondag, ook in de winter, en de toegang is voor Genkenaren altijd gratis. Wat mij betreft een ongeziene plek.