19 March 2021

“Wat de Ronde van Vlaanderen voor het wielrennen is, dat is de Genkse Skeelerroute voor de skeelerwereld: het mooiste parcours van Vlaanderen.” Dat zegt alvast Peter Berx die bijna dagelijks op de skeelers staat en samen met Stad Genk en Sport Vlaanderen de Skeelerroute uitstippelde.


Peter Berx (skeeleren)                                  Peter Berx  (portret 3)                                    Peter Berx (portret 4-skeeleren)

Genk heeft al heel wat te bieden voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Met de Skeelerroute is er nu ook een interessant aanbod voor skeeleraars. Je komt heel wat highlights tegen van Genk op de bewegwijzerde route van 20 of 34 km.

De Skeelerroute verbindt de mooiste plekjes van Genk met elkaar.

Peter Berx: "Je kan op verschillende plekken de route oprijden, maar wie met de wagen komt, start best aan C-mine waar een ruime gratis parking is. Je skeelert richting LABIOMISTA, het stadion van KRC Genk, Thor Park en het SportinGenk Park. Daar splitst de route zich. De kleine lus brengt je terug naar C-mine. Wie nog energie over heeft, rijdt verder naar Kattevennen, het Molenvijverpark, het natuurgebied De Wijers en de Eerste Cité in Winterslag. De route verbindt de mooiste plekjes met elkaar.”    

Veilig en comfortabel rollen

"Ik heb de route mee uitgetekend, veel rondgereden en ondergronden getest om het meest geschikte traject uit te stippelen", aldus Peter. "Daarbij ging veel aandacht naar veiligheid en comfort voor skeelers. De route loopt over het fietsroutenetwerk maar ook over gewone wegen die goed berijdbaar zijn. Duidelijke bordjes wijzen de weg."

Skeelerroute bewegwijzering

Afwisseling troef

“Skeeleren in Genk is heel afwisselend. Uiteraard is er de unieke natuur die je op weinig plaatsen in Vlaanderen tegenkomt. Maar ook het bruisende stadscentrum en de terrils, oude mijngebouwen en schachten, liggen op de route. Niet dat de Skeelerroute enkel voor toeristen geschikt is. Ook voor wedstrijdskeeleraars is het een uitstekend trainingsparcours. Skeeleren is trouwens prima geschikt om je conditie op peil te houden. Je hebt er bijna elke spier in je lichaam voor nodig.”

Van beginner tot pro

Al sinds 1998 is Peter een fervent skater. Hij heeft heel wat marathons in de benen en behaalde podiumplaatsen in binnen- en buitenland. Ooit beklom hij op één dag de Alpe D'Huez en de Col du Galibier op zijn skeelers.

Is de Skeelerroute wel geschikt voor beginnende skeeleraars?

Peter: "Zeker. Verschillende minder ervaren rijders hebben de route uitgetest en hun zegen gegeven. Af en toe zit er een beklimming in, maar niet overdreven. En je hebt ook mooie rechte stukken waar je snelheid kan maken. Het parcours is geschikt voor alle leeftijden. Ik ken iemand van 82 lentes die nog altijd vlotjes op vier wielen voortbeweegt.”

Slow skeelering

“Over de lus van 20 km doe je gemiddeld 1,5 uur. Dat is zonder te stoppen. Maar waarom zou je dat doen als er onderweg zoveel moois te zien is? En als corona voorbij is, kunnen we pauzeren op een terrasje. Iets om naar uit te kijken.”

Algemeen directeur Stad Genk en fervente skeeleraarster, Hilde De Wilde, vult aan:

Skaten is een allround sport voor jong en oud, arm en rijk, maar vooral een zalige manier om buiten op verkenning te gaan en mooie plekken te ontdekken. Ik doe het al 23 jaar! Heerlijk dat Genk zich nu ook op wieltjes laat verkennen.

De Skeelerroute op wieltjes

Skeelerroute C-mine

  • Wie met de wagen komt, parkeert best aan C-mine en start vandaar de route.
  • Er zijn ook inrijpunten aan SportinGenk Park en Kattevennen.
  • Volg de bordjes voor het parcours van 20 km of 34 km.
  • Zowel de korte als de lange Skeelerroute heeft de vorm van de lus. Je komt dus telkens aan op de plek waar je vertrekt.
  • Er zijn eet- en drinkgelegenheden in Kattevennen, Thor Park, Vennestraat en in het centrum van Genk waar de Skeelerroute langs loopt.
  • Nog niet voldaan? Het volledige traject hangt vast aan de skeelerroute van Hasselt. Samen zijn we goed voor bijna 90km skeelerplezier!