10 May 2021

Hou je van fietsen en ben je op zoek naar fotogenieke plekjes? Dan moet je zeker afzakken naar Genk. Deze vroegere industriestad telt vandaag heel wat innovatieve hotspots, omringd door groen. Leegstaande mijngebouwen kregen een tweede leven waardoor er zowel boven- als ondergronds veel te beleven valt. Een prachtige brok natuur vind je in het Nationaal Park Hoge Kempen en vijvergebied De Wijers. Bewijs dat je niet ver hoeft te reizen voor een knappe instapost.


Tip

“Ben je een fietsende foodie? Koop voor € 10 de Hapjesbon bij het C-mine bezoekersonthaal en geniet onderweg van drie culinaire proevertjes. Hmmm!”

La Posta fotogeniek fietsen

 

 

 

 

 

 

 

© H.Coenegrachts

Gastredactrice Amalia (23 jaar) en bestie Kaat (22 jaar) nemen je mee op een inspirerende fietstocht van 52 km langs prachtige natuur, boeiend erfgoed en kunstige locaties. Pluspunt: de route is zo goed als vlak, dus zonder al te veel te puffen kun je hier flink wat kilometers doen. Liever minder lang fietsen? Via de verbinding tussen knooppunt 72 en 250 kan je de tocht opsplitsen in twee kortere lussen.

 Van mijnsite naar mijnsite

“Met een passie voor fotografie ben ik altijd op zoek naar bijzondere plekjes. Samen met fietsen in goedlachs gezelschap is dit voor mij de perfecte combo voor een leuk dagje uit. Als we Genk binnenrijden, zien we in de verte de iconische schachttoren van C-mine: de startplaats van ons fietsavontuur. Op deze voormalige mijnsite valt meteen het stalen labyrint op. Via de doorkijkjes van deze kunstinstallatie krijg je een uniek zicht op de gerestaureerde mijngebouwen. De eerste artistieke foto’s van de dag zijn een feit. Voordat we op pad gaan, pikken we in het bezoekersonthaal nog snel de fietskaart ‘Fotogeniek Fietsen’ op.”

Tip

“Op C-mine maak je de eerste artistieke foto’s van de dag. Van ‘Labyrint’ op het C-mine plein bijvoorbeeld, een kunstinstallatie van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Wandel ook binnen in het Energiegebouw, met zorg gerenoveerd onder leiding van architectencollectief 51N4E.”

              C-Mine fotogeniek fietsen
 

              

  

 

 

 

© J.Ramaël

“Dankzij het knooppuntensysteem zijn we vanuit het centrum zo in de groene Genkse rand. Met de terril aan onze linkerkant zetten we koers naar Zwartberg. We fietsen over het oude Kolenspoor. Iets verderop rijden we voorbij LABIOMISTA – letterlijk ‘mix van leven’. Dit artistieke park onder de vleugels van Koen Vanmechelen is uitgebouwd op de plek van de vroegere mijn en zoo. Het atelier van de kunstenaar is ondergebracht in The Battery; een monumentaal gebouw, ontworpen door toparchitect Mario Botta, met eronder een knappe open galerie. Beeldmooi.”   

Tip

“Breng zeker een bezoek aan LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen. Een wandelpad brengt je voorbij kunstwerken en dieren die een belangrijke rol spelen in Vanmechelens werk.”

LABIOMISTA fotogeniek fietsen

 

 

 

 

 

 

© Philippe van Gelooven

“Even voorbij knooppunt 508 in Waterschei loopt het fietspad recht onder de schachtbok, dwars over het oude mijnterrein. Het imposante hoofdgebouw Thor Central ontpopte zich tot techpark. De hippe zomerbar voor de gevel lokt ons van de fiets. In de ligstoelen op het gras chillen we met een mocktail. We ervaren een instant vakantiegevoel.“

Thor Terrazza

Op en top natuur

“Vervolgens doorkruisen we een stukje bos van Kattevennen, toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is hier heerlijk fietsen in de verkoelende schaduw van de loofbomen. Even verderop tussen knooppunt 560 en 82 fietsen we door De Maten, één van de vele natuurgebieden van vijvergebied De Wijers. Een onverhard pad brengt ons voorbij een bankje met zicht over de heide en het water. We zetten onze fiets aan de kant en kijken naar de kleurrijke libellen die in het riet neerstrijken. De kikkers en vogels zorgen voor mooie achtergrondmuziek. We zetten onze tocht verder richting ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk. Een echte must-see wat ons betreft. Het is net alsof je het water induikt. Je perspectief op de omgeving verandert hier compleet. We maken ons klaar voor de laatste etappe en keren terug naar C-mine. Een topdagje als je het ons vraagt!”

Tip

“Vlakbij knooppunt 91 fiets je dwars door een vijver met de waterspiegel op ooghoogte. ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk is en blijft een visueel hoogstandje dat meermaals werd bekroond.

 Fietsen door het Water fotogeniek fietsen

 

 

 

 

 

 

© D.Samyn

Geïnspireerd om deze fietstocht zelf te maken?

Wie net als Amalia en Kaat zelf deze fotogenieke route wil fietsen, volgt de bekende blauwe borden van het fietsroutenetwerk.

Lengte: 52 km of 22 km of 40 km (knooppunten 72, 249 naar 250)

Start C-mine; C-Mine 10 in Genk, aan knooppunt 73

Knooppunten: 73 > 548 > 508 > 509 > 250 > 30 > 29 > 560 > 82 > 98 > 243 > 91 > 92 > 71 > 242 > 72 > 73

Of download de kaart van Fotogeniek Fietsen!


Copywriting door Toerisme Limburg